Deset dvoraca i palača iz Hrvatske postali su nositelji nagrade Zlatni pin. Zlatni pin je priznanje koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa. Ideja o dodjeli nagrada najbolje ocijenjenih mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa.

Kako je projekt bio vrlo dobro prihvaćen, Google ga je odlučio proširiti i na druge zemlje. Od ove godine se provodi i u Hrvatskoj gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji „Dvorci i palače“. Sukladno tome, odabrani su dvorci i palače koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske.

Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture – izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene.

Dioklecijanova palača u Splitu Dioklecijanova palača u Splitu (Foto: Shutterstock)

10 hrvatskih dvoraca i palača nositelja nagrade Zlatni pin:

  1. Dvorac Trakošćan smješten u Varaždinskoj županiji, koji zajedno s jezerom i park-šumom čini prekrasnu romantičnu cjelinu. Posjet dvorcu je prava prilika da istražite srednjovjekovne zidine i uživate u prirodnim ljepotama Hrvatskoga zagorja.
  2. Barokni dvorac Eltz smješten na obali Dunava jedan je od simbola grada na Dunavu i iako je preživio teška stradanja, predstavlja neizostavno turističko odredište.
  3. Stari grad Čakovec je najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju.
  4. Trsatski kaštel jedno je od najposjećenijih i najprepoznatljivijih simbola grada Rijeke. Kaštel ima sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradnje.
  5. Dvorac Veliki Tabor smješten je u Hrvatskom zagorju u općini Desinić, a jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova te je predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka.
  6. Stari grad Ozalj je srednjovjekovni grad koji je smješten na klisuri iznad rijeke Kupe. Pregrađen je u dvorac u 18. stoljeću i iako je imao brojne vlasnike, najveći utjecaj imale su obitelji Zrinski i Frankopan.
  7. Kaštel Morosini-Grimani nalazi se u središtu pitoresknog Svetvinčenta i predstavlja već stoljećima simbol samog središta. Izgrađen je još u 13. stoljeću, 
  8. Frankopanski kaštel Krk je najveće povijesno svjedočanstvo naseljenosti Krka. Gradila ga je krčka plemićka obitelj Frankopani, a danas se u cijelosti može razgledati šetajući po zidinama i razgledavajući unutrašnjost kaštela.
  9. Dioklecijanova palača je bila carska rezidencija u Splitu, a podigao ju je oko 300. godine rimski car Dioklecijan. Povijesna cjelina Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je 1979. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.
  10. Palača Sponza je najreprezentativniji objekt javnog značaja u Dubrovniku i danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

Google je pripremio i e-knjigu „Putevima dvoraca i palača" u kojoj možete savjete i trikove koji će vam biti od velike pomoći tijekom putovanja, kao što su primjerice Live View, Google Lens, Multisearch i brojne druge aplikacije. E-knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje ovdje.

"Plutajući" dvorac na jezeru zbog kojeg ćete poželjeti opet otići u Italiju Sirmione - 1 Sirmione - 4 Sirmione - 3 +2 Sirmione - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju