Jednu od najpoznatijih ljubavnih tragedija, priču o Romeu i Juliji, napisao je engleski pjesnik William Shakespeare – no, njeni korijeni leže u našem susjedstvu.

Radnja je zasnovana na talijanskoj priči o mladom zaljubljenom paru, a danas se vjeruje kako je tzv. Casa di Giulietta (Julijina kuća) u Veroni mjesto na kojem je Romeo prvi put izjavio ljubav svojoj voljenoj.

Za to ne postoje dokazi jer Shakespeareova Julija nije bila stvarna osoba, no ljudima se svidjela ideja da postoji nešto opipljivo iz legendarne priče. Stoga ne čudi što stotine tisuća turista svake godine odlaze na svojevrsno hodočašće pod njen balkon, možda u nadi kako će i oni pronaći pravu ljubav, utjehu za svoje ljubavne jade, ili makar odati počast jednoj od najpoznatijih svjetskih priča.

Kuća u kojoj je Julija živjela potječe iz 13. stoljeća, a na njoj je još uvijek vidljiv grb obitelji Cappello. Pomalo je šokantno da je ovako poznata atrakcija sve do 1900-ih zjapila prazna, napuštena i obrasla zelenilom – gotovo zaboravljena.

Srećom, grad ju je otkupio i pretvorio u Julijinu kuću. Morat ćemo vas razočarati informacijom da čak ni balkon s kojeg je Julija gledala Romea originalno nije pripadao kući već je dodan u 20. stoljeću.

Ispred kuće postavljen je kip Julije na kojem možete uočiti čudan detalj (kad smo već spomenuli „opipljivi“ dio priče…). Julijina desna dojka je toliko izlizana od ljudskog dodirivanja da je sjajnija od ostatka kipa. Vjerovalo se da dodirivanje njene dojke donosi sreću onome tko to učini. Ne sumnjamo da je mnoge ovo usrećilo.

U samoj kući nalazi se mali muzej renesansnih kostima i krevet koji je doista korišten pri snimanju filma o Romeu i Juliji.

Posjetitelji su kroz godine zatrpali zidove kuće ljubavnim grafitima i porukama, pričama o vlastitim ljubavima i pismima Juliji u kojima ju pitaju za ljubavni savjet (kao da je sama imala sreće u ljubavi). Ipak, grupa volontera posvećenih zbrinjavanju pisama će vam odgovoriti na vaša pitanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju