Kako prenosi portal Euronews, Indija, točnije najviše indijskih mjesta i gradova, trijumfirali su na dodjeli godišnjih nagrada za održivi turizam. Dobra je to vijest, pogotovo jer se druga najmnogoljudnija zemlja svijeta očito okreće održivom načinu razvoja.

Među istaknutim mjestima našlo se i selo Govardhan. Ovdje se nalazi veliki kampus koji nudi razne studije, te privlači i do pedeset tisuća turista godišnje. E sad, u njemu su postavljeni solarni paneli koji godišnje uspijevaju skupiti ogroman broj energije. Zvuči nevjerojatno, ali ovdje se i kravlja balega pretvara u struju, kao i plastika, koja postaje u nekim slučajevima i „lako“ dizelsko ulje. Također, zgrade u kampusu sagrađene su od blokova koji trebaju manje energije.

S druge strane, u Mumbaiju je osnovana udruga Village Ways, koja poziva goste na šetnju od sela do sela s lokalnim vodičem. Turisti prilikom toga odsjedaju u namjenski napravljenim smještajima kojima upravlja lokalna zajednica. Priča je pokrenuta još 2005. godine, te je u njoj sudjelovalo pet sela. Danas je brojka narasla na 22 sela, te na taj način, mladi koji bi inače otišli živjeti u gradove, imaju priliku za radom. Prihodi od turizma nadopunjuju postojeće prihode, tako da kućanstva ne napuštaju tradicionalne poslove poput bavljenja poljoprivredom. Sjajna je vijest što Village Ways, promiču ravnopravnost spolova i socijalnu uključenost, a tijekom pandemije nudili su – virtualne ture.

Indija je prepoznata i zbog projekta No Footprints, također pokrenutog u Mumbaiju. On pak, turistima omogućava da se upoznaju s raznim zajednicama koje su izgradile grad, te su turistima na izbor dostupna 22 različita načina upoznavanja grada. Obilazak tržnice, raznih hramova i slično, samo su neki koje je moguće odabrati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju