Idstein je gradić zapadno od Frankfurta, u planinskom lancu Taunuss, poznat po svojoj šarenoj, dobro očuvanoj povijesnoj jezgri s tradicionalnim kućama s vidljivim ukrštenim gredama. Zato je nezaobilazan dio njemačke turističke rute Fachwerkstraße, duge oko 3000 kilometara, koja prolazi kroz više od sto srednjovjekovnih gradića s razigranim i silno fotogeničnim tradicionalnim fasadama.

Romantična stara jezgra toga grada, koji ima dvadesetak tisuća stanovnika, uglavila se između dva potoka, Wolfsbacha na istoku i Wörsbacha na zapadu, a njezine popločane ulice obrubljene su raznobojnim kućama tradicionalnog stila, s vidljivim gredama, ukrasnim detaljima i s puno cvijeća. Idstein je idealno odredište za jednodnevni izlet iz Frankfurta, a šetnja njegovim najpoznatijim uličicama u hipu će vas iz stvarnog svijeta prebaciti u svijet bajki.

Srednji vijek - danas

Iako su sve kuće u Idsteinu konstrukcijski slične i jednostavne, njihove su fasade obojene jakim bojama i ukrašene najrazličitijim ornamentima, religijskim simbolima kao što je križ svetog Andrije, "divljacima" – tradicionalnim glavama likova čija je uloga štititi stanovnike od uroka i urokljivih pogleda, rozetama, rombovima i drugim oblicima.

Brežice - 27 Putovanja Jednodnevni izlet u Brežice: Preslatki slovenski gradić uz granicu koji nudi puno više od povoljnijeg šopinga

Idstein se može pohvaliti i jednom od najljepših i najukrašenijih kuća ovog stila u Njemačkoj – Killingerhaus, izgrađenom 1615. godine. U njoj se danas nalazi muzej i turistički ured, pa je ne biste trebali zaobići. U gradu postoji i mnogo starijih kuća, ali pozornost svakako privlači plava četverokatnica sa žutim prozorima, neuobičajeno visoka za Idstein, čiji središnji dio kao da je zaplesao, pa je dobila nadimak Nakrivljena kuća.

Glavni trg, König-Adolf-Platz, okružen ljupkim kućama iz srednjeg vijeka, i mlađih, iz 16. i 17. stoljeća, s malim trgovinama, kafićima i restoranima, izgleda poput scenografije nekog filma u kojem nema negativaca. Možete popiti kavu u Cafe Zum Löwen, šarmantnom kafiću u kućici iz 14. stoljeća i s njegove terase upijati pogled na čitav trg.

Vještice i "vještice"

Kao i svaki srednjovjekovni gradić, Idstein naravno ima i palaču, dvorac, župnu crkvu, gradsku vijećnicu – crvene boje, ali ipak nešto manju od one u Berlinu i lokalnu pivovaru koja će vas dobro napojiti i nahraniti tradicionalnim njemačkim ručkom. Zaštitni je znak Idsteina Vještičji toranj, Hexenturm, najstarija građevina u gradu, sagrađena u 12. stoljeću i visoka 48 metara. Unatoč imenu, Hexenturm nije imao nikakve veze s vješticama.

Iako sama kula nema veze s vješticama, sam Idstein u povijesti je itekako imao. U srednjem je vijeku ovdje 35 žena i osam muškaraca optuženo za vještičarenje i pogubljeno, zbog paranoje lokalnog plemića grofa Johannesa od Nassaua. Tek kada je Johannes umro 1677., suđenja su prestala. U naše se vrijeme svake druge godine održava Vještičji sajam u dvorcu i palači, srednjovjekovni festival s puno neobične zabave.

Osim nesretnih srednjovjekovnih "vještica", Idsetin je nažalost, nespojivo s njegovom ljupkim licem, upoznao i prave vještice kada je ovdje za Drugoga svjetskog rata bila privatna klinika Kalmenhof, koja je provodila nacistički program "eutanazije", a gotovo 400 "pacijenata" s njezina dječjeg odjela upisano je u maticu umrlih.

Toskanski gradić podignut na skupocjenom mramoru u kojem se jede najbolja bijela slanina na svijetu Carrara - 6 Carrara - 5 Carrara - 3 +3 Carrara - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju