Špilja Thouzon, poznata i kao „Špilja vila“ (Grotte aux Fées) nalazi se na jugu Francuske nedaleko od gradova Avignon i Marseille. Smjestila se u istoimenom brdu, a čuva ju dvorac Thouzon u blizini.

Špilja je dugačka oko 230 metara, a njeni stalaktiti (špiljski „ukrasi“ koji vise sa stropa i zidova) mogu dosegnuti duljinu i od dva metra. Neki od njih poprimaju zanimljive i neobične oblike pa nose nadimke kao što su „macaroni“.

Ponegdje se može vidjeti i korijenje hrasta koje prodire i po 15 metara duboko u zemlju u potrazi za vodom.

Ovu prirodnu atrakciju otkrili su radnici obližnjeg kamenoloma sasvim slučajno uz svjetlost svijeće, davne 1902. godine. Srećom, špilja je ostala netaknuta i očuvana.

Njeni oblici formirali su se tijekom 60 milijuna godina – no posjetitelji taj proces ovdje mogu vidjeti u nešto kraćoj verziji od 45 minuta šetnje s vodičem.

S obzirom da se špilja nalazi u predivnoj Provansi, bit će zgodan dodatak putovanju, a možete ju spojiti s brojnim drugim atrakcijama kao što su stari grad Arles, purpurna polja lavande, ravnice koje nastanjuju rode i konji, pitoreskno selo St-Paul-de-Vence, kanjon rijeke Verdon…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju