Je li Ogulin zaslužan za njena djela koja se smatraju među najznačajnijima za djecu u cijelom svijetu? Ne znamo, ali činjenica je ta, da je upravo Ogulin zasigurno imao utjecaj na njenu maštu prilikom stvaralaštva. Dvorci, šume, spilje i rijeke, samo su neke od zanimljivosti uz koje je Ivana odrasla i o kojima je od svojih sugrađana često slušala.

No nije Ogulin poznat samo po njoj. U gradiću čiji prvi povijesni zapisi datiraju iz 15. stoljeća, nalazi se i impozantna frankopanska tvrđava u kojoj je danas smješten Zavičajni muzej s memorijalnom sobom, upravo spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Uz memorijalnu zbirku, ovdje je i alpinistička zbirka koja prikazuje razvoj i najveće domete hrvatskog alpinizma, dokumente i originalne alpinističke rekvizite iz raznih razdoblja planinarske povijesti.

Odete li preko ceste od Frankopanskog dvorca, naići ćete na Đulin ponor, špilju koja ispod površine zemlje skriva čak 16 kilometara podzemnih kanala. Prema legendi, ponor je dobio ime po djevojci Đuli koja je živjela u Ogulinu u 16. stoljeću, a koja se zbog tragične smrti svojeg mladića odlučila baciti u ponor rijeke Dobre.

Istinita ili ne, u svakom slučaju ova je legenda daleko poznata u cijeloj regiji, a sigurno je jedno, ako ćete ikada stajati na mostu iznad Đulinog ponora, osjećaj koji će se u vama probuditi je strahopoštovanje prema prirodi koja je kreirala ovo čudo.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju