Kad vam pomalo dosadi sve oko vas, uvijek je dobra ideja zaletjeti se do Italije. Par dana na „Čizmi“, uživanje u dobrim okusima, kulturnoj ponudi, mogućnostima šopinga i slično izmamit će osmijehe na lice, a ovo su samo neki od gradova koje se isplati posjetiti. Prilikom pisanja, vodili smo računa o udaljenosti iz tri najveća hrvatska grada.

Napulj

Iz Zagreba i Rijeke teško da se isplati autom, jedino ako imate jako puno vremena, pa usput zastanete u Toskani, Rimu i slično. Iz Zagreba je potrebno 11 sati, iz Rijeke nešto malo manje, a treća opcija iz Splita i nije toliko loša. Ukrcate se na noćni trajekt, ujutro ste u Anconi, pa zatim vozite pet sati do Napulja! Nije loše ni sačekati ožujak, kad će hrvatska metropola opet biti spojena direktnom avionskom linijom s Napuljem.

A jednom kad ste tamo, osjetit ćete što je prava Italija. Iako turista ima, pizze i kave ćete konzumirati po pristojnim cijenama, a oduševit će vas i sam grad. Kad ste tu, šteta je ne pojesti sjajnu pizzu u pizzeriji Sorbillo, ili posjetiti kultni Da Michele, gdje se na stol čeka par sati. I zaljubljenici u povijest doći će na svoje, jer se ispod Napulja proteže mreža katakombi, a kako propustiti i izlet do obližnjih Pompeja, koje je davnih dana uništila erupcija Vezuva. Za one željne „fensi“ stvari, u blizini je i otok Capri.

Pisa, Lucca

Namjerno smo ova dva toskanska grada stavili pod jedan, s obzirom da je udaljenost između njih tek pola sata, a realno, niti u jednom se nema potrebe zadržavati više dana. Najbolje rješenje za Splićane ponovno je noćni trajekt, pa četverosatna vožnja do Toskane. Riječanima će autom trebati oko pet i pol sati, a Zagrepčanima sat i pol više.

U Pisi ćete naravno razgledati, slikati ili što već famozni kosi toranj, jednu od najvećih znamenitosti uopće, no ovaj grad na obalama rijeke Arno ponudit će i fantastične galerije, parkove, vrtove, muzeje... Manje poznata Lucca oduševit će vas zidinama kao i trgovima, ali na svoje će doći i ljubitelji fine kapljice. Naime, grad je praktički okružen vinogradima, ali i gastro ponuda je sjajna. Ukusni tortelini i fantastični ragu koji se poslužuje u mnogim oštarijama približit će vam maksimalno okuse Toskane.

Firenca

Udaljenosti koje vrijede za netom spomenuta dva toskanska grada, mogu se gotovo preslikati i na Firencu. No, ovaj grad je toliko poseban, prekrasan i prepun svega, da ipak zaslužuje „svoj“ odlomak. Galerija Uffizi čuva djela nekih od najboljih umjetnika ikad, crkva Santa Maria dei fiori famozna je na svoj način, Brunelleschijeva kupola neće ostaviti ravnodušnim niti jednog zaljubljenika u arhitekturu, a tu je naravno i najpoznatiji kip na svijetu, onaj – Davida.

Jasno, finih restorana ne nedostaje, a slavnu bisteccu fiorentinu u najboljem izdanju naći ćete na više mjesta.

Venecija

Iz Splita je put prilično dugačak, no iz Zagreba i Rijeke u njoj ste za četiri, odnosno tri sata. O ovom gradu teško je reći išta što već nije rečeno ili napisano. Vožnja gondolom, šetanje preko tisuću mostova, promatranje Velikog kanala s mosta Rialto, posjet muzeju Peggy Guggenheim, kava za van (da ne bankrotirate) dok šećete Trgom svetog Marka. Da, divna je Venecija zbilja. Realno, u njoj ni ne morate ići u muzeje, jer je sam grad – muzej. Što se noćenja tiče, s obzirom da je smještaj skup, isplati se odsjesti u pola sata udaljenom Trevisu, koji je također sasvim zgodan gradić.

Verona

Grad poznat po Romeu i Juliji, autocestom je udaljen sat i dvadeset minuta od Venecije. Turista ima, ali nekako, nije da ga opsjedaju, a uz Julijinu kuću koju će ići razgledati umjetničke duše, nemojte propustiti posjet rimskom amfiteatru. Naročito je živo u ljepše vrijeme, kad se na otvorenom uživa u operama Verdija, Rossinija i ostalih klasičnih majstora. U Veroni se naravno, također jako dobro jede, a poznati su rižoti te njoki. I da, da ne zaboravimo, jedan od specijaliteta je i – magareće meso.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju