Ova skulptura smatra se jednim od najvećih remek djela ikad. No, koliko uopće znate o njenoj povijesti? Kako je David nastao? Što govori njegov pogled? Zašto ne svladava Golijata? Samo strpljivo i pročitajte sljedeću priču

Nagi i prekrasni David smatra se jednom od najboljih skulptura svih vremena. Nastao je u vrijeme renesanse, a riječ je o mramornom kipu isklesanom između 1501. i 1504. godine. Njegov autor je, naravno, jedan od najvećih umjetnika koji su ikad živjeli – Michelangelo, koji je ostavio veliki trag oslikavši i Sikstinsku kapelu, ali i isklesavši Pietu.

Sama Firenca, jedan je od najimpresivnijih talijanskih gradova, a vidjeti ovaj kip svakako je nešto što se nalazi na popisu svih turista. Jednostavno, ovo je djelo koje slike ne mogu potpuno dočarati, te redovno svi posjetitelji ostanu paf, ugledavši moćnog Davida.

A kako i ne bi bio moćan, kad je kod Michelangela „narastao“ u visinu od 5 metara i 17 centimetara, čistog mramora, čiste snage. Danas je u postao i dio „Internet kulture“, pa se upravo David često može vidjeti kao neki meme.

No, vratimo se mi na sam kip. Projekt je prvo, 40 godina prije završetka kipa, povjeren drugim kiparima, no obojica su odustala, navodno, jer je s komadom mramora koji je bio na raspolaganju bilo jako teško raditi. Ipak, Michelangelo nije vidio takve probleme, pa je s 26 godina dobio povjerenje (što i nije bilo čudno, jer je već tad bio najbolje plaćeni umjetnik) izrade kipa.

Za razliku od drugih autora poput Verrocchija, Ghibertija i Donatella, koji su Davida uvijek portretirali nakon trijumfa nad Golijatom, Michelangelo ga je odlučio pokazati na drugi način – prije same borbe. Ovaj David je napet, koncentriran, no opuštenog stava i nalazi se u pozi u kiparstvu poznatoj kao kontrapost. Jedva je vidljiva praćka koju nosi preko ramena, a David je samopouzdan i uvjeren u konačni ishod borbe.

Po završetku izrade, David je trebao biti postavljen na krov firentinske katedrale (kao jedna od 12 biblijskih statua), no ipak, stavljen je na mnogo dostupnije i javnije mjesto, na trg Piazza della Signoria. Ipak, kako bi se zaštitio od mogućih oštećenja, 1873. je premješten u Akademsku Galeriju gdje stoji i dan danas, a na spomenutom trgu možete vidjeti repliku.

Što se nas tiče, šteta je gledati repliku pored živog originala, pa vrijedi platiti 150 kuna za ulazak u Akademsku Galeriju, gdje ćete uz Davida, vidjeti i još neka djela poznatih umjetnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju