Burj Al Arab (u prijevodu Arapski neboder) luksuzni je hotel smješten na umjetnom otoku u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Visok je 321 metar, ima oblik jedra, a s kopnom je povezan privatnim mostom.

Otkako je otvoren 1999. godine privlači pažnju bogatih i slavnih, a jedna od njegovih atrakcija je i helidrom blizu vrha zgrade. Hotel, naime, nudi mogućnost da pokupi svoje goste s aerodroma u Rolls Royceu ili helikopterom.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Nije za loše plivače! Bazen dubok 60 metara koji skriva potopljeni grad

„Glavni izazov bio je osigurati da helidrom ima strukturnu stabilnost te da podržava cjelokupnu arhitekturu hotela“, priznao je direktor Anthony Costa za CNN.

Helidrom ima promjer 24 metra i nosivost od 7,5 tona, a izdiže se na 211 metara visine. I to ne bi bilo ništa posebno da u 22-godišnjoj povijesti to mjesto nije bilo transformirano u multifunkcionalni prostor na otvorenom za ekstremne, ali i obične sportove.

Da bi promoviralo svoj hotel, ali i najavili početak teniskog turnira u Dubaiju, čelništvo hotela transformiralo je helidrom 2005. godine u najviši teniski teren na svijetu. Teniski prvaci Andre Agassi i Roger Federer pozvani su da odigraju meč na 211 metara visine, što je privuklo nevjerojatan interes medija. Federer je igrao teniski meč i sedam godina kasnije protiv Novaka Đokovića.

Slika nije dostupna Putovanja Događa se i Dubaiju: Projekt „The World“ vrijedan milijarde dolara zjapi prazan u moru

David Coulthard okretao se u svojem bolidu Formule 1 na njegovu vrhu 2013. godine pod budnim okom brojnih sigurnosnih stručnjaka, a svoje umijeće pokazao je i kralj FMX-a Dany Torres. S njegova vrha skakali su padobranci i kitesurferi.

Tiger Woods demonstrirao je na helidromu svoje umijeće igranja golfa, a britanski boksač Anthony Joshua pokazao kako izgleda sparing s njim među oblacima.

Ako imate novca, moguće je i oženiti se na 211 metara visine. Početna cijena za najam? 350.000 kuna!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju