Projekt zvan The World Islands ili Dubai World arhipelag je sastavljen od 300 malih umjetnih otočića koji, promatrani iz zraka, izgledaju kao karta svijeta. Kao što naziv govori, smješteni su u Perzijskom zaljevu, na obalama Dubaija.

Nije to jedini takav projekt – nedaleko od njega iste tvrtke izgradile su poznate Palmine otoke. Gradnja Dubai Worlda počela je 2003., a završena 2008. godine. Više od polovice otoka prodano je privatnim investitorima, a trebali su postati turistički resorti s luksuznim vilama.

Danas, 18 godina i nekoliko milijardi dolara kasnije, gotovo svi otoci zjape prazni. Što se s njima događa?

Kao što je spomenuto, gradnja umjetnih otoka je završila 2008. godine. Pomalo nezgodno ako se sjetite događaja koji ju je obilježio. Riječ je, naravno, o svjetskoj gospodarskoj krizi koja je obustavila gradnju i investicije.

Organizacije za zaštitu okoliša protivile su se gradnji arhipelaga, a pojavile su se i tvrdnje da otoci polako tonu u more i da dolazi do erozije tla. Do danas nije jasno jesu li te tvrdnje na kraju bile istinite. Kako god bilo, projekt je propatio jer su brojni strani investitori u posljednji čas odustali od ulaganja.

Danas je u potpunosti izgrađeno (zgrade, stabla, bazen, ustanove) tek par otoka od njih tristotinjak. Takozvani otok Libanon koji služi za partije, okupljanja i slične komercijalne svrhe. Srce Europe je trebalo biti otvoreno do kraja 2020. godine no pandemija koronavirusa je pomrsila te planove. A otok nezgodnog imena Coronation s mnoštvom luksuznih vila ugostio je tek popularnog Youtubera Thomasa Bragga.

Otoci su međusobno udaljeni stotinjak metara – dovoljno za zaviriti u susjedno dvorište, a zadržati svoju privatnost. Prema najavama, trebali bi u nekoj mjeri biti samo-dostatni. To znači da bi reciklirali vlastitu vodu i otpad, a u Dubai slali samo materijale poput plastike i stakla.

Ostaje još jedna enigma – čeka li ih sudbina (ne)slavnog Fyre festivala na Bahamima koji je propao prije nego je počeo, ili Dubai ima asa u rukavu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju