Svega 45 minuta vožnje vlakom od Stuttgarta smjestio se jedan pomalo drugačiji, mogli bi smo reći i bajkoviti gradić koji očarava brojne turiste diljem svijeta. Radi se o Heidelbergu, gradu na sjeveru njemačke pokrajine Baden-Württemberg. Heidelberg je poznat po mnogočemu, a ponajprije po velebnom dvorcu koji se proteže iznad samog grada, a tu je i najstarije sveučilište Njemačke iz 1386. godine. Mi smo vam odlučili olakšati posjet Heidelbergu te smo za vas odabrali pet savjeta kako bi vaš posjet bio nezaboravan.

1. Odaberite pravi tajming

Heidelberg je pravo turističko mjesto te je kao takvo i prepuno zanimljivih turističkih događanja. Posjećujete li grad u proljeće, možete posjetiti poznati festival klasične glazbe "Heidelberško proljeće", dok se tijekom ljeta svake godine već tradicionalno održava Heidelberger Schlossfestspiele, festival obogaćen brojnim koncertima, kazališnim priredbama te vizualnim spektaklima, a tu je i pravi srednjovjekovni sajam s više od 40 izlagača. Prve subote u lipnju i rujnu te druge subote u srpnju dvorac i stari most osvijetljeni su svjetlima i vatrometom.

2. Pripremite se za pješačenje do dvorca

Sam dvorac najveća je atrakcija Heidelberga. Dvorac je stradao tijekom vremena u teškim požarima i ratovima, a za turiste je obnovljen jedan manji dio. Nalazi se 80 metara do sjevernog dijela brda Königstuhl, a s dvorca i parkova oko dvorca dominira predivan pogled na stari grad Heidelberga. Ako volite pješačiti, do dvorca vas vodi točno 315 stepenica, dok za one koji bi radije izbjegli taj 10-minutni napor vozi i uspinjača Heidelberger Bergbahn. Cijena posjeta dvorcu i vrtovima iznosi 5 eura za odrasle, a radno vrijeme dvorca je promjenjivo ovisno o sezoni. Prije posjeta, svakako posjetite službenu stranicu dvorca.

3. Kupite suvenir u božićnom dućanu

Svake zime, Heidelberg postaje pozornica jednog od najljepšeg božićnog sajma u Njemačkoj. Brojni koncerti, štandovi i dućani će u vama probuditi pravu božićnu atmosferu, a tu je i jedan božićni dućan smješten u samom središtu grada imena Käthe Wohlfahrt. Ovo je jedan od najpoznatijih dućana s božićnom dekoracijom na svijetu, a zanimljivo je to da je otvoren svakog dana u godini, pa i ljeti. Nijemci su poznati kao narod koji drži do tradicije, pa tako često posjećuju božićne dućane, iako Božić nije ni blizu. Dućan možete pronaći na adresi Hauptstraße 124, na samoj središnjoj ulici starog grada.

4. Provedite dan u zoološkom vrtu

Volite li životinje i prirodu, dobar odabir je i Heidelberg Zoo. Smješten uz obalu rijeke Neckar, ovaj zoološki vrt dom je više od tisuću životinja. Cijene se kreću od 8,20 eura za odrasle te 4,10 za mlađe od 18, a otvoren je svakog dana od 9 od 17 sati zimi te do 19 sati ljeti. Više informacija potražite na službenim stranicama.

5. Pojedite pravi obrok

Kao i svako drugo turističko mjesto, u Heidelbergu ćete pronaći brojne restorane, od onih lokalnih, pa do azijskih. No kako ste u Njemačkoj, nemojte posezati ni za čim drugim osim za pravim njemačkim specijalitetima. Upravo njih možete pronaći na svakom uglu. Dobar su odabir Schnitzelbank (Bauamtsgasse 7), poznato odredište među turistima koje je svoja vrata otvorilo još davne 1882. godine kao vinski bar. 110 godina kasnije otvara se restoran koji je po mnogima najbolji u gradu. Uz njega, preporučujemo vam i Zum Spreisel (Neckarstaden 66), Seppl (Hauptstr. 213) te Palmbrau Gasse (Hauptstr. 185).

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vlakovi ni autobusi, a vrvi turistima! Monschau - 5 Monschau - 4 Monschau - 3 +3 Monschau
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju