U svijetu koji se zasitio asfalta, betona i stakla, sve više ljudi sanja o pronalasku mira u prirodi i životu u drvenim kućama. Tradicionalno povezivane s prirodom, ruralnim područjima, pa čak i sirotinjskim načinom života, drvene kuće danas pak doživljavaju renesansu i često vas mogu koštati puno više od „normalnih“ kuća.

Latvija je jedna od zemalja koja je prepoznala vrijednost svojih starih drvenih kuća kojih još uvijek ima na tisuće. Bio je to materijal koji je omogućavao brzu i jeftinu gradnju, a kako je Latvija zemlja prepuna šuma i parkova, nije ga nedostajalo.

Velik dio starih drvenih kuća koje su preživjele do današnjih dana otkrit ćete posjetite li prijestolnicu Rigu, tj. četvrti kao što su Grizinkalns, Sarkandaugava i Kipsala. Ovdje je u 17. stoljeću počela intenzivna gradnja drvenih kuća baš u jeku ratova i pobuna, i to iz jednog konkretnog razloga.

Naime, gradnja drvenih kuća – točnije, njihova palež - trebala je osigurati grad od pobunjenika i neprijatelja. Dok je Stari grad bio opasan kamenim zidinama, naselja izvan grada podizana su od drveta i po potrebi bi se lako mogla zapaliti kako neprijatelj ne bi imao zaklon.

Posljednji put kada se ovo dogodilo bilo je 1812. godine kada je Napoleonova vojska krenula na istok, a vojni zapovjednik Johann Magnus dobio je lažnu informaciju da će napasti grad. Bila je to greška zbog koje je izgorjelo mnogo drvenih kuća, ali i povod da se prekine s tom praksom.

Do Drugog svjetskog rata u Rigi je postojalo oko 12 000 drvenih kuća, od kojih je do danas opstalo njih 4 000. Neke su stare čak 300 godina.

No, ove ljepotice možete pronaći diljem Latvije. Među najpoznatijim primjerima koje svakako trebate posjetiti su luteranska crkva s tornjem od 37 metara, gradić Jurmala u kojem se nalaze slikovite kućice s kraja 19. i početka 20. stoljeća, Ungurmuiza – jedina barokna drvena vila u Latviji, Araisi arheološki muzej i park, četvrt Kalnciema u Rigi… A za početak, možete uživati u prizorima u galeriji slika 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju