Kada ulazite u tzv. bijeli grad, dočekuju vas „gradska vrata“ – nevjerojatan i monumentalan arhitektonski kompleks koji zaklanja pogled u grad, a istovremeno vas pušta u njega. Riječ je o dvije sovjetske zgrade s 24 kata i 70 metara visine koje su naročito impresivne noću kada zasvjetlucaju.

Bijeli grad oduvijek je bio pod utjecajem velikih carstava, pa čak i onog koje se tako samo ne bi nazvalo (Sovjetski Savez). Premda je šarolik, ugodan i lijep, ima malo turista, pa možda ne bi bilo loše iskoristiti priliku i dobiti ga „samo za sebe“. Dobrodošli u Kišinjev!

Kišinjev je moldavska prijestolnica osnovana u 15. stoljeću kao grad-manastir. Tijekom svoje povijesti bio je malo mjesto, a i danas ima populaciju manju od Zagreba. No, kad je 1812. Moldavija došla pod rusku vlast, Kišinjev službeno postaje grad, te centar povijesne pokrajine Besarabije koja se proteže Moldavijom i manjim dijelom Ukrajinom.

Kroz svoju povijest Kišinjev je ostao upamćen pod nadimkom „grad od bijelog kamena“. Naime, već iz samog pogleda iz zraka vidljivo je koja boja prevladava u urbanoj arhitekturi, a kada biste im se približili shvatili biste koliko je zgrada izgrađeno od vapnenca koji se savršeno uklapa u zeleno okruženje.

Pa, iako ga zovu gradom od bijelog kamena, bilo bi šteta propustiti istaknuti i njegovo zelenilo. Sam Kišinjev proteže se preko sedam brda koji tvore krug nedaleko od rijeke Dnjestar. Vjeruje se kako i samo njegovo ime potječe od stare romanske riječi „chisla noua“ koja znači „novi izvor“. Grad je rođen oko malog izvora vode koji se danas može pronaći u Puškinovoj ulici.

Nažalost, nakon vremenskih nepogoda koje su zadesile Moldaviju u proljeće 2017. godine, grad je izgubio dio svog zelenila, no ne i svog šarma. Tu su i prekrasne crkve koje svojom arhitekturom i šarenilom odražavaju moldavski srednji vijek, ali i činjenicu da je skoro 94% moldavskog stanovništva pravoslavne vjere.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju