Blizu granice s Italijom, na francuskoj rivijeri smjestio se šarmantni grad šarenih zgrada i prekrasnih plaža koji je zbog blizine granice uvijek bio gradić na frontu. Tek kad se povijest smirila, a on „ušuškao“ u francuski zagrljaj, postao je trendi mjesto za turiste. No i danas se čude kako to da još postoje brojni ljubitelji Francuske i posjetitelji koji doslovno nikad nisu čuli za – Menton.

Živost grada s mirom sela

Dođete li ovdje na odmor, nećete promašiti. Menton je jedan od gradova u Francuskoj koji imaju najviše sunčanih dana godišnje, a izlazi na more u obliku predivnih pješčanih plaža. Još sredinom 19. stoljeća nanjušili su ga bogati ruski i engleski aristokrati koji su ovamo dolazili na odmor i terapiju. Vjerovalo se da ugodna klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na dulji period, bogataši su izgradili i svoje vikendice.

Grad je tako danas prepun lijepih vila i raskošnih mediteranskih vrtova. Primjerice, Jardin Serre de la Madone prostire se na čak šest hektara - poznat je po rijetkim i egzotičnim biljkama sa svih strana svijeta, a srećom po nas, otvoren je za javnost. Tu su i Jardin botanique exotique de Menton, botanički vrt začet još u 19. stoljeću, te Fontana Rosa, povijesni vrt koji je izgradio španjolski pisac Vicente Ibanez. Naravno, ima ih još, ali to su najpoznatiji.

Možda zvuči čudno, ali tako je kako je: oni koji su dolazili ovamo često su tu i umirali. Tako je čak i gradsko groblje odraz raskoši koju su uživali za života. Na brdu iznad grada smjestilo se groblje upadljiva izgleda, s mnoštvom lijepih mauzoleja. Isplati se baciti oko, ako već ne na groblje, onda na grad koji se odavde pruža kao na dlanu.

Moramo samo upozoriti da je Menton gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite biti trendi i modno osviješteni u Francuskoj, pokušajte to ipak s nekim šik tenisicama.

Iako je relativno Malen, pruža priliku za savršen odmor, a ima i dovoljno sadržaja kao što su muzeji, povijesne zgrade, pitoreskne ulice, restorani među kojima se ističe Mirazur s tri Michelinove zvjezdice, Festival limuna

Kad ti život da limune, napravi festival!

Da, dobro ste pročitali. Limun je hit u Mentonu, do te mjere da imaju i poseban oblik dekoriranja posuđa s uzorcima limuna, a festival koji se održava sredinom veljače u potpunosti je inspiriran limunom. Proizašao je iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog siječnja. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna diljem Europe, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

Diljem grada u to doba niknu ogromne skulpture i makete napravljene od, pogađate – limuna. Prizori su uistinu nevjerojatni pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju. Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bollywood, Putovanje oko svijeta u 80 dana, francuske regije, velike civilizacije, Disneyland, Pinokio, Lucky Luke, Asterix, horoskopski znakovi, cvijeće svijeta… Posjetila ga je i engleska kraljica Viktorija 1882. godine.

Kraljevska preporuka

Kraljica Viktorija reklamirala ga je pak među britanskom svitom, pa ga je i sam Winston Churchill kasnije ovjekovječio na svojim slikama (ako niste znali, u slobodno vrijeme bavio se slikarstvom, a njegove slike danas su teške i po nekoliko stotina tisuća funti). Sean Connery odabrao ga je za snimanje scena u filmu Nikad ne reci nikad.

Svega deset posto lokalnog stanovništva još govori svoj jezik: zove se mentonasc, a riječ je o posebnom dijalektu koji se uči u školama. Francuski je ipak glavni, a mentonasc se koristi u ruralnim dijelovima i selima oko grada. Na kojem god jeziku to rekli, Francuzi, a i svjetski mediji rado će oslovljavati Menton nadimkom „biser Francuske“. Službeni turistički slogan Mentona jest „Moj grad je vrt“ – zar nije to samo po sebi dovoljno da se poželite teleportirati?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju