Kolokvijalni nazivi kvartova inspirirani američkim pričama, pjesmama i filmovima nisu nam nepoznanica. Odavno je već zagrebački kvart Kozari Bok prekršten u Kozari Bronx, svoju verziju imaju i Zadar i Split, kao i nekoliko drugih hrvatskih gradova.

No nećete baš čuti njihove gradonačelnike da oslovljavaju kvartove i mjesta tim imenima, a da biste ih pronašli, trebat će vam „netko domaći“ umjesto Googleove karte.

S druge strane, u gradu na sjeveru naziv Bronx normalno se koristi u javnom govoru, a možete ga pronaći i na kartama. Uz njega su tu i manje poznati Texas, Brooklyn, Brixton, pa čak i Beverly Hills.

Što reći? Dobro došli u Varaždin!

Kvartovi koji su krojili povijest grada

Južno od stare gradske jezgre, baroknih ulica i biciklističkih staza kojima se Varaždin ponosi, nalaze se industrijski pogoni i mirne ulice s obiteljskim kućama koji nas podsjećaju i na onu drugu stranu grada. Možda nije toliko turistički opjevana, ali je itekako krojila njegovu povijest.

Pa kao što se Bronx oslanja na Varteks, tako se i povijest naselja oslanja na povijest slavne tvornice tekstila. Tijekom 1980-ih Varteks je zapošljavao gotovo četvrtinu grada, a radnici su gravitirali stambenim prostorima u blizini. Bronx je tu bio „na prvoj liniji“.

Ratne godine koje su uslijedile donijele su krizu i pad proizvodnje, a asocijacije na njujorškog opakog brata bile su sve jače.

Industrijski štih, visoke masivne zgrade i neboderi koncentrirani jedni pored drugih, grafiti (naročito onaj bijelom bojom na crvenoj cigli: BRONX), domaća navijačka škvadra i mlade generacije iz radničkih obitelji, naročito tijekom 90-ih nastavili su krojiti sliku i ime kvarta.

Bronx i Varteks danas

Premda su danas Varteksova proizvodnja i pogoni smanjenog obujma, slavni gigant ovih dana ulazi u 102. godinu života. I danas je njegov dimnjak jedan od simbola industrijskog dijela grada (vidljiv je na naslovnoj fotografiji u gornjem desnom uglu, a neboderi su dio Bronxa).

Susjed Bronx smirio se s godinama. Danas je pitomiji, obiteljski kvart koji vijesti zauzima naslovima o gradnji dječjih igrališta ili akciji malih humanitaraca koji skupljaju donacije za napuštene životinje, a proljetnu izolaciju uljepšalo im je pjevanje operne pjevačice.

Da smo se tada zatekli na praznim ulicama između radničkih zgrada i grafita navijačke skupine White Stones Bronx te čuli operne zvukove, malo je reći da bismo bili iznenađeni.

Pa ipak, zanimljiva asocijacija živi. Kada je nedavno na društvenim mrežama objavljena šaljiva karta Hrvatske na kojoj su se umjesto imena gradova nalazila imena njihovih najopasnijih kvartova, Varaždin je ponosno predstavio Bronx.

Stoga, sljedeći put kada se zateknete u Varaždinu, zgrabite domaćeg pajdaša pod ruku i pravac u razgled grada. Od onih „službenih“ i ušminkanih, ipak su životnije i zanimljivije kvartovske priče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju