Drugi najveći australski grad i glavni grad pokrajine Victorije ima razloga za ponos. Čak je sedam godina zaredom proglašen najboljim gradom za život na svijetu. Iako ga je u posljednje dvije godine Beč svrgnuo s trona, i dalje ostaje u samom vrhu. U nastavku donosimo razloge zašto bismo ga svi trebali posjetiti barem jednom u životu.

Melbourne se smatra svjetskom prijestolnicom ulične umjetnosti. Gradsko vijeće točno je odredilo posebna područja koja su namijenjena kreativcima i umjetnicima, a djela se redovito izmjenjuju.

Također, postoje ture za turiste koje vode sami umjetnici za one koji žele dublje razumijevanje onoga što je prikazano, tj. kako je napravljeno i koja je pozadina priče. Izgubite se u melburnskom labirintu uskih uličica i putem otkrijte zanimljivu uličnu umjetnost i skrivene kafiće. Neke od najzanimljivijih uličica jesu Centre Place, AC/DC uličica, Hardware i Degraves uličica.

Ovdje ćete upoznati melburnsku urbanu kulturu i iz prve ruke vidjeti što sve Melbourne nudi. Za lakše snalaženje, mape grada dostupne su u informacijskom centru za posjetitelje Federation Square i u mnogim hotelima.

Čudesa na Tržnici kraljice Viktorije

Tržnica kraljice Viktorije važno je središte nabavljanja hrane sve od davne 1878. godine, otkad se otvorila. To je dom melburnskih najukusnijih proizvoda i delikatesa. Ondje ćete naći odlične sireve, masline i sušeno meso. Sama zgrada je predivan primjer viktorijanske arhitekture. Tamo ćete također naići i na mnoge rukotvorine koje izlažu obrtnici i kreativci, pa i suvenire za svoj povratak kući.

Pun kufer društvenih događaja

Prije ili tijekom samog posjeta bilo bi dobro provjeriti na službenim stranicama ili u centru za posjetitelje što se trenutno događa u gradu. Naime, u Melbourneu se događaju jedni od najboljih društvenih događaja u svijetu. Izdvojit ćemo nekoliko. Primjerice, grad je vrlo poznat po svojim festivalima.

Jedan od popularnih festivala je White night, festival svjetla unutar grada, a jedan od najpopularnijih svakako je Melbourne international jazz festival. Osim toga, Melbourne je australska prijestolnica sporta, pa ako imate priliku, posjetite Australian Open ili utrku Formule 1. Ne zaboravimo i poznati Festival hrane i vina koji se svake godine održava u ožujku. Za svakog posjetitelja Melbourne nudi šaroliku paletu događaja, i to je njegova najveća prednost.

Balonom u razgledavanje

Jedno od najboljih razgledavanja Melbournea je brodom po rijeci Yarri koja razdvaja centar od ostatka grada, a s nje se pruža lijep pogled na grad. No, želite li nešto sasvim drugačije, imate jedinstvenu priliku razgledati grad iz balona na vrući zrak.

Preporučujemo nagrađivanu kompaniju Global Ballooning Australia s kojom su korisnici vrlo zadovoljni i najbolje kotira na TripAdvisoru. Sigurni smo da ćete ovaj razgled grada pamtiti do kraja života. Također, dobra vijest je to što ulicama grada još uvijek prometuje tramvaj. Za sve posjetitelje i stanovnike je besplatan, a vozi po cijelom području grada.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Prepoznate li ovog čovjeka na aerodromu, dobit ćete aviokartu za prvu klasu

Najbolja kava na svijetu

Što bi to najbolji grad na svijetu bio ako ne bi imao najbolju kavu na svijetu? Prema istraživanju stranice booking.com, Melbourne ima najbolju kavu na svijetu. Pa da, mogli smo i pomisliti da dobar život ima veze s najboljom kavom.

Melbourne je inače poznat po svojoj kulturi ispijanja kave i većina melburnskih barista su vrhunski stručnjaci. Svjetski prvak u spravljanju kave, Pete Licata, opisao je kulturu ispijanja kave u Melbourneu jednostavno nevjerojatnom. Čak se održavaju i posebne ture za turiste koji žele nešto više otkriti o čaroliji spremanja kave u Melbourneu.

Dakle, sljedeća kava u Melbourneu? Može. Mi smo uvijek za.

Nedovršene, a slavne: Građevine koje morate posjetiti iako još nisu zasjale u punom sjaju +0 Sagrada Familia - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju