Sjećate li se priče o Firenci i slavnoj obitelji Medici? Grad koji mnogi smatraju najljepšim u Italiji poznat je po čudesnoj arhitekturi, zvoniku, vilama i vrtovima – a velik dio svog šarma duguje doprinosu bogate obitelji Medici.

Pođete li njihovim tragovima, put bi vas mogao navesti i dalje od centra Firence. Recimo, u Vagliu, mjestašce koje se zapravo svodi na raskošnu vilu koju je dao podići jedan pripadnik loze Medici.

Poznata Vila Demidoff izgrađena je za ljubavnicu talijanskog vojvode Francesca I de'Medicija. Po kupnji vile unajmio je vrhunske umjetnike, kipare i botaničare svoga doba kako bi napravili što ljepšu oazu za odmor od svijeta i problema. Kruna cijelog imanja bio je rajski vrt prepun zelenila i cvijeća.

Apeninski kolos – div u kojeg možete ući

Možda najpoznatija atrakcija u njemu je gigantska skulptura iz 16. stoljeća, zvana Apeninski kolos. Kip zamišljenog bradatog muškaraca koji sa stijene gleda u potok ispred sebe ne oduševljava samo svojom veličinom.

Skamenjeni čovjek pred kojim ćete ostati bez teksta zove se još i Apeninski otac – riječ je o personifikaciji Apenina, planinskog lanca koji se proteže talijanskom čizmom.

Rađen pravom majstorskom rukom, kip je dobio gotovo prirodan izgled – vidljiv je svaki mišić nogu i ruku kojima, ako pogledate pažljivije, zapravo drži glavu zvijeri ispod sebe koja iz usta „šiklja“ vodu u potok. Njegova brada i kosa izgledaju poput stalaktikta u špilji, dajući mu pomalo „divlji“ izgled kakav i pristaje planinskom čovjeku.

Apeninski kolos podignut je od kamena i cigle deset metara u visinu, a ono što ostaje skriveno golom oku sprijeda su tajne prostorije koje se nalaze u njemu. O, da, u ovu skulpturu doslovno možete ući. Mali prolazi i prostorije skrivaju se u tijelu kipa, a u njegovoj glavi nalazio se prostor za kamin. Jednom kad bi se upalila vatra, kroz njegove oči izlazio je dim.

Bogatstvo koje je za dlaku moglo biti izgubljeno

Nevjerojatnu i divovsku skulpturu izradio je flamansko-talijanski kipar iz 16. stoljeća, Giovanni Bologna. Poznati kipar opredijelio se za maniristički stil, poznat po svojoj istančanosti te naglasku na majstorstvo i individualnost umjetnika. Bologna je svoja najpoznatija i najljepša djela radio za obitelj Medici, gospodu koja je vladala Firencom.

Kako to obično biva, nakon smrti vlasnika vila je počela propadati. Do početka 19. stoljeća bila je gotovo neprepoznatljiva od zanemarenosti. Srećom, 1872. kupio ju je ruski princ Pavlovich Demidov (po kojem danas nosi ime) i uložio velik novac za njenu obnovu. Kasnije ju je preuzeo sam grad Firence i danas je otvorena za javnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju