Zaboravite na trenutak Barcelonu, zaboravite i Madrid. Španjolska je mnogo više od ovih gradova, a prema podacima iz 2019. godine, privukla je više od 83 milijuna turista, pri čemu je tad bila druga najposjećenija država na svijetu, odmah nakon Francuske. Također, Španjolci su, kad je riječ o putovanjima, prilično veliki "domoljubi", pa je tako u prvom kvartalu ove godine 93 posto Španjolaca izabralo odmor u Španjolskoj, a s portala CNBC donosimo priču kamo točno domaći gosti idu.

Sjeverna Španjolska

Španjolski hotelijer Pau Guardans upoznao je svoju zemlju kao dijete, kada je njegova obitelj provodila odmore putujući u crveno-bijelom kombiju marke Volkswagen, popularnom vozilu iz 1970-ih godina.

Danas voli ići na odmor u regiju Costa Brava u Kataloniji na španjolskoj sjeveroistočnoj obali. "Preporučio bih da posjetite bilo koju od prekrasnih uvala i jedete u barovima na plaži kvalitetna riblja jela. U unutrašnjosti vrijedi otkriti raskošnu gastronomiju s proizvodima sa sela", rekao je. Preporučio je jesti u Can Salu, restoranu u seoskoj kući iz 16. stoljeća u selu Palau-Sator.

Sjeverna Španjolska također je dom dvjema vinskim regijama u zemlji. "Za jesenska putovanja, bez sumnje, volim posjetiti vinarije u regijama Ribera del Duero ili La Rioja", rekla je Patricia Alonso, marketinška stručnjakinja koja živi u Madridu.

Za ljetna putovanja Alonso preferira regiju Asturiju duž Biskajskog zaljeva, istaknuvši zaštićenu plažu Playa de Toro u gradu Llanesu kao posebno omiljenu.

Južna Španjolska

Alonso je dodala kako voli i jug Španjolske, a pokrajina Cadiz joj je omiljena. Ona je poznata po svojim dugim pješčanim plažama, lijepim gradovima i šeriju koji se pravi iz vinograda koji okružuju grad Jerez de la Frontera. Cadiz je dio autonomne zajednice Andaluzije, regije koju Španjolci najviše posjećuju.

Provincija Cadiz također je prvi izbor i za Fabiana Gonzaleza, osnivača turističke konferencije Forward_MAD, čiji roditelji žive blizu glavnog grada regije, koji se također zove Cadiz.

Cadiz Cadiz (Foto: Getty Images)

"Pokrajina Cadiz ima vjerojatno najbolje plaže s bijelim pijeskom i kristalnom vodom na Pirienejskom poluotoku, kao i nevjerojatnu gastronomiju koja se temelji na ribi. Kada ste u pokrajini Cadiz, morate posjetiti restoran Casa Bigote u gradu Sanlucar de Barrameda, gdje možete probati najbolje kozice na svijetu", rekao je Gonzalez.

Na jugoistočnoj obali grad Javea u pokrajini Alicante odabir je Marine Valere, voditeljice društvenih mreža koja živi u Madridu. "Iako je ljeti velika gužva, Javea ima krajolik koji vrijedi posjetiti - inspirirao je slike slavnog španjolskog slikara Joaquina Sorolle, a Cristobal Balenciaga proveo je ondje svoje posljednje dane", rekla je za CNBC.

"Nema uobičajeni krajolik, već prilično brdovit zbog Montgoa, planine koja dominira obrisom kilometrima uokolo", dodala je.

Uživanje u paelli uz more je obavezno, dodala je Valera. Chiringuito Montgo di Bongo nalazi se na samoj plaži, a mjesto je svakako pametno rezervirati dovoljno unaprijed.

U svakom slučaju, ako u Španjolskoj odlučite vidjeti i gradove koji nisu Barcelona ili Madrid, nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju