Freiburg krase čak dvije zavidne titule - one najsunčanijeg i najzelenijeg grada.  Godine 1975. građani su velikim prosvjedom zaustavili planiranu izgradnju nuklearnog generatora u blizini oranica i od tada grad polako postaje primjer "održivosti" i primjer grada koji služi svojim građanima.

Od biciklističkih staza do komunalnih vrtova, gradska vijećnica koja koristi energiju dobivenu isključivo solarni panelima i naglašavanjem lokalno proizvedenih namirnica - ovaj studentski grad nudi sve za kvalitetan i maksimalno zdrav život.

Bicikliranje uz rijeku Dreisam

Cijeli je Freiburg zapravo raj za bicikliste jer ga krasi čak 400 km biciklističkih staza kroz sam grad ali i obližnje šume i sela. S obzirom da u gradu ima čak dvostruko više bicikala nego automobila, preporučamo vam da sjednete na jedan i uklopite se maksimalno među lokalce. Bicikle je moguće jednostavno iznajmiti putem aplikacije. Posebno je lijepa i zanimljiva tura FRI koja prati rijeku Dreisam a prolazi pokraj vrtova, parka sa skulpturama, utočišta za životinje i brojnih zanimljivih uličnih murala.

Vožnja žičarom Schauinslandbahn

Odlučite li se provozati najdužom trasom žičare u Njemačkoj zasigurno nećete ostati razočarani. Ime bi u prijevodu značilo "pogled na unutrašnjost" i nudi doslovno to - s 1220 m visokog vrha puca pogled na cijeli grad i okolnu prirodu a svjež zrak ispunjen mirisom borova opuštajući je i ugodan.

Četveronožni prijatelji u Mundenhofu

Ovo sklonište za životinje je raj za ljubitelje životinja i obitelji s djecom. Prostire se na čak 38 hektara na kojima obitava tridesetak različitih vrsta domaćih životinja uključujući konje, deve i koze koji slobodno lutaju imanjem. Posjetitelji mogu pratiti čuvare tijekom hranjenja životinja, ulaz je besplatan a donacije su dobrodošle.

Utopijsko društvo Vauban

Vauban je primjer nove (dramatične) razine "svjesnosti o okolišu". Automobila nema a parkirališna mjesta zamijenjena su zelenim površinama. Sve su kuće "niskoenergetske" i svi koriste solarne ploče ili se griju na drva. Dućani i kafići naglašavaju organske opcije a tijekom šetnje zamijetit ćete brojne krovne vrtove, kompostane te radionice za rješavanje konflikata! Je li riječ o europskoj budućnosti ili samo utopiji, pokazat će vrijeme.

Pivo bogate povijesti

Njemačko pivo poznato je po svojoj čistoći i okusu zahvaljujući Reinheitsgebortu, antičkom zakonu koji je dozvoljavao da se za izradu piva koristi samo četiri sastojka: slad, hmelj, voda i kvasac. Rezultat možete kušati u pivovarama Ganter i Feierling koje imaju recepte iz 18. stoljeća. Vode ih ugledne pivarske obitelji a u ponudi imaju i vođene ture u kojima posjetiteljima objašnjavaju kako kombiniraju povijesne recepte s naprednom tehnologijom. Mnogi će posjetitelji biti šokirani lokalnim pićem Weir koje je kombinacija piva i vina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju