Poznat je po svojim impresivnim visokim lukovima nastalima isključivo djelovanjem prirode, ali i bijelim liticama koje se uzdižu iznad mora francuske litice Etretat već su godinama jedna od popularnijih atrakcija, a kako ih s vremenom otkriva sve više ljudi diljem svijeta, ne sumnjamo da će dospijeti i u sam vrh najljepših dijelova francuske prirode.

Ovo nisu samo prazni komplimenti jer njihovu ljepotu već su prepoznali renomirani svjetski umjetnici poput Claudea Moneta i Maupassanta koji su stvorili čudesne slike ovog krajolika. Jednostavno nema do osjećaja da ste kraj mora, a kad uz to dodate i šarmantno selo u blizini, imate savršen spoj.

Uz Etretat vam ne trebaju nikakve dodatne aktivnosti, dovoljna je ovo atrakcija za provesti cijeli vikend. Romantično ruralno okruženje uz šljunčanu plažu odlično je za opuštanje i istraživanje, a litice se prostiru duž obale i trebat će vam vremena da ih obiđete u cijelosti.

Možda biste na prvu pomislili – zašto bih obilazio cijele litice kad su sve iste? No, i tu ima ljepših među najljepšima. Najpoznatiji dijelovi litica Etretat su južne i sjeverne, tzv. Amont i Aval, te kamena formacija zvana Needle Rock koja oduzima dah.

Litice Etretat, Francuska - 6 Litice Etretat, Francuska - 6 (Foto: Getty Images)

Sjeverno od sela, dakle, nalaze se litice Amont. Kraj njih je i 160 godina stara crkva Notre Dame de le Garde, a odavde se pruža i fantastičan pogled na slavnu Needle Rock, bijelu formaciju koja sama ponosno strši iz sredine mora. Do vrha litice može se doći automobilom, vlakom, biciklom ili pješice.

Do druge litice koja se nalazi južno od sela, tzv. Avalske litice, može se doći pješice. Vijugava staza koja vas vodi do nje puna je vidikovaca koji pružaju pogled na litice iz različitih perspektiva. I odavde također možete vidjeti Needle Rock, doduše s njegove stražnje strane. Ova litica inače je popularno mjesto za promatranje izlaska ili zalaska sunca. Što reć’ – prava francuska romantika!

Slovenski dvorac koji "visi" s litice visoke 123 metra Predjamski dvorac - 4 Predjamski dvorac - 3 Predjamski dvorac - 2 +0 Predjamski dvorac - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju