Kad putovanja ponovno budu jednostavna i poželjna, a vi isplanirate jedno u Rusiju, ne bi bilo loše da se na njega pripremite gledajući neki od filmova koje ćemo spomenuti u ovom članku. Naime, Rusija je golema i tko zna na koga ćete sve naići, pa ne bi bilo loše da nešto o Rusima naučite i kroz veće ili manje kinematografske uspješnice...

Započnite s filmom „Doktor Živago“, koji je snimljen prema istoimenom romanu Borisa Pasternaka, a 1966. ovjenčan s čak pet Oscara. Film je „poharao“ tadašnja kina, mnogi ga kritičari smatraju jednim od najboljih filmova ikad snimljenih, ali ipak valja reći kako je većina filma snimana u Španjolskoj. No neka vam to previše i ne smeta jer prave ruske atmosfere i više je nego dovoljno...

Još jedan film koji priča o Rusiji sniman je drugdje, a radi se o hitu „Park Gorki“ iz 1983. Glavne teme su zločin i korupcija, a glavni glumac William Hurt za vrijeme snimanja sigurno je uživao u Helsinkiju i Stockholmu, gdje je film sniman. Iako se ovdje pojavljuju i „snimke“ Kremlja, one su nastale ni manje ni više nego u Glasgowu.

Čovjek bi pomislio kako će od novijih uspješnica pronaći odmah neki film koji je snimljen u Rusiji, no crna komedija „Staljinova smrt“, nastala prije tri godine, pretežno je snimana u Kijevu i Londonu. No bez obzira na to, obvezno pogledajte navedeno remek-djelo.

Unatoč dugogodišnjoj filmskoj tradiciji, koja seže još do kultnog filma „Oklopnjača Potemkin“ nastalog prije gotovo stotinu godina, Rusija je dugo bila – izolirana. Naime, za vrijeme Sovjetskog Saveza jasno je kako strane filmske ekipe nisu baš bile dobrodošle, pa su tako neke scene za film „Bijele noći“ iz 1985. snimane kriomice na ruskim ulicama.

Ipak, prestankom postojanja SSSR-a došlo je i do otvorenja filmašima, pa se u međuvremenu u Moskvi, Sankt-Peterburgu i drugim gradovima snimilo mnogo sjajnih naslova. Adaptacija Tolstojeve Ane Karenjine tako je 1997. u potpunosti snimana u Sankt-Peterburgu, pa su svi koji su pogledali film uživali u scenama Zimske palače, Peterhofa, ali i glavne gradske prometnice – Nevsky Prospekt.

Moskva je ugostila Matta Damona, koji je u „Bourneovoj nadmoći“ uništio vozilo Ladu, ali i mnoga druga, a opsada Lenjingrada prikazana u njemačkom filmu iz 2004. godine „Konačan pad“, snimana je u Sankt-Peterburgu i okolici. Ni zaljubljenici u horore ne mogu biti razočarani jer je 2012. Crveni trg bio zatvoren na nekoliko sati kako bi se snimile scene za film „Resident Evil: Osveta“ s Millom Jovovich u glavnoj ulozi.

Eto, vjerujemo kako će vam ovaj kratak pregled „ruskih“ filmova, biti bar malo zanimljiv prije nego se otisnete na put u ovu spektakularnu zemlju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju