Kolska superduboka bušotina najdublja je rupa na Zemlji. Nalazi se na sjeveru Europe, široka je tek 23 centimetra, a doseže dubinu od čak 12.262 metra. Po dubini premašuje čak i Marijansku brazdu koja se nalazi na gotovo 11 tisuća metara ispod površine Tihog oceana.

Nastala je kao rezultat znanstvenog projekta Sovjetskog saveza usred hladne tundre na poluotoku Kola, a u blizini granice s Norveškom. Cilj je bio što dublje prodrijeti u Zemljinu koru – po mogućnosti 15 kilometara u dubinu i vidjeti što se ondje nalazi.

Bušenje je započelo 24. svibnja 1970. godine korištenjem bušilice iz serije Uralmash-4E, a kasnije je nastavljeno Uralmashom 15000. Instrumenti za ovaj poduhvat bili su posebno osmišljeni jer nitko do tad nije uspio prodrijeti tako duboko ispod površine.

Strojevi su u intervalima bušili sve do 1994. godine kada se i službeno odustalo od projekta. Na dubini od 12 kilometara temperatura je iznosila oko 200 Celzijevih stupnjeva, što je onemogućavalo normalan rad strojeva.

Doseže dubinu od 12.262 metra Doseže dubinu od 12.262 metra (Foto: Shutterstock)

Iako je cilj bio doći do dubine od 15 kilometara, projekt je ostao bez potrebnih financijskih sredstava i u konačnici je zaboravljen.

Bušotina je zapečaćena metalnim poklopcem s 12 vijaka, a objekt oko nje je napušten. Unatoč tome i danas postoje oni koji odlaze u Kolu da bi vidjeli zahrđali poklopac koji skriva najdublju rupu na Zemlji.

Kolska superduboka bušotina pomogla je znanstvenicima u boljem razumijevanju Zemlje. Iznenadili su se kada su pronašli vodu na dubini između 3 do 6 kilometara za što prije nisu vjerovali da je moguće.

Fascinantno je bilo i otkriće fosila planktona na dubini od sedam kilometara, ali i velika količina plinovitog vodika.

Više o najdubljoj rupi na Zemlji pogledajte u YouTube videu ReYoUniversa.

Divovski odvod: Bez najave usisava sve što se nađe na putu Rupa Glory Hole - 3 Glory Hole - 2 +0 Glory Hole - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju