U Loparu na otoku Rabu po deveti put održat će se festival skulptura u pijesku.

Hrvatski otok sreće ponovo je domaćin ove umjetničke i zabavne manifestacije, a kipari iz cijele Hrvatske izrađivat će skulpture na temu čudesni svijet mitskih bića.

Manifestacija će se održati od 11. do 14. kolovoza 2020. godine na Rajskoj plaži, koju su prošle godine Ministarstvo turizma i HTZ-a proglasili najboljom plažom u Hrvatskoj, a CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu.

Ovu pješčanu manifestaciju vodi akademska kiparica Paula Banić,koja dovodi umjetnike poput našeg najpoznatijeg aktualnog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara profesora Alena Novoselca, braću kipare Popijač i ostale zanimljive ekipe.

O Festivalu skulptura u pijesku

Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine na inicijativu akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić, koja kontinuirano vodi festival posljednjih pet godina.

Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske.

Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece nego i kod odraslih.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju