Zamislite da se nalazite na beskrajnoj pješčanoj plaži i gledate na horizont, u Tihi ocean. Sami ste i gotovo da nema ljudi, možda tek netko šeće psa ili koji zaljubljen par prolazi u svojoj romantičnoj šetnji. Iza vas su samo stijene prekrivene šumom, i jedan misteriozni prolaz koji je premračan da vidite što je u njemu.

Iznad prolaza, dvije stijene svojim korijenjem spaja staro drvo, kao da radi špagu i istovremeno tvori krov nad prolazom. E pa, točno to možete doživjeti na obali američkog sjeverozapada, poznatoj po svojoj atrakciji ljepšoj i od samog oceana: Drvu života.

Navedu li vas vaša putovanja „preko bare“, sjetite se ove zgodne destinacije na sjeveru, nedaleko od granice s Kanadom. Drvo života smjestilo se u saveznoj državi Washington (nemojte ju pobrkati s Washingtonom na istočnoj obali jer je riječ o skoro 5 000 kilometara razlike), u tzv. Olimpijskom nacionalnom parku.

Iako ga zovu Drvom života, najčešće pitanje vezano uz to drvo je: Kako je ono uopće još živo? Naime, izgleda kao čovjek kojem je netko razdvojio tlo pod nogama, pri čemu je svaka noga otišla na svoju stranu, u „špagu“. Tako i ovo drvo visi u zraku pomoću svog korijenja. Zovu ga još i Kalaloch drvo, a riječ je o vrsti smreke.

Njegovi fanovi posjećuju ga svake godine da vide drži li se još, i na njihovo iznenađenje – svake godine ih ponovno dočeka na istom mjestu. Jedina razlika je u tome što svake godine pod svojom težinom propadne za par centimetara. Jedan par dolazi svake godine već 17 godina za redom.

A što je s onim prolazom kojeg smo spomenuli? Unutra se nalazi mala špilja u stijeni iz koje nastaje izvor vode koji odlazi u ocean. Pacifičke obale poznate su po svojim prelijepim zalascima sunca, što je samo još jedan razlog za posjet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju