1. ART DECO (Miami, Florida)
Najpoznatiji dio Miamija je zasigurno njegova daleko poznata plaža uz koju se mogu vidjeti predivne građevine u Art Deco stilu, kojemu su se arhitekti 20-tih i 30-tih godina okrenuli kako bi transformirali Miami u ultramodernu i luksuznu turističku destinaciju.

2. BAUHAUS (Tel Aviv, Israel)
Tel Aviv ima najveći broj zgrada, građenih u Bauhaus stilu, na svijetu. UNESCO je 2003. godine na svoju listu lokaliteta svjetske baštine dodao 24 nove svjetske lokacije te se tako broj takvih lokaliteta pod zaštitom popeo na 754 - jedan od novih lokaliteta na listi zaštićene svjetske baštine je i Bijeli Grad u Tel Avivu - dio Tel Aviva izgrađen u Bauhaus ili Internacionalnom stilu.

3. AMERICAN ARTS & CRAFTS (Seattle, WA)
Ideja pokreta početkom 20. st. temeljila se na drvnoj gradnji i ručnom rezbarenju, a svoj je vrhunac dosegla na Sjeverozapadnom Pacifiku. Tamo ćete pronaći neke od najbolje građenih drvenih zdanja, većinom bungalova, na svijetu. Stil odlikuju balansirane proporcije, jednostavna konstrukcija i vrtovi ispred ulaza.

4. MODERNIZAM SREDINE 20. STOLJEĆA (Chandigarh, Indija)
Ne dugo nakon 1947. godine, indijski premijer J. Nehru zadužio je švicarskog modernističkog arhitekta Le Corbusiera s dizajniram i planiranjem progresivnog grada Chandigarha. Upravo je taj grad zbog svojeg pravilnog tlocrta, velikih masovnih betonskih građevina i načina planiranja postao mjesto edukacije, primjer iz prakse, za studente urbanizma diljem svijeta.

5. RENESANSA (Firenca, Italija)
Rana renesansa je nastala u Firenci, djelovanjem jednih od prvih inovatora Novog vijeka, Filippom Bruneleschijem, te se ubrzo proširila na ostale talijanske gradove. Vjeruje se kako je Firenca dom Renesanse. Renesansa je jedan od najkrupnijih pokreta u kulturi zapadne Europe, koji je doveo do preokreta u znanosti, filozofiji, književnosti i likovnim umjetnostima.

6. GAUDI - ART NOUVEAU (Barcelona, Španjolska)
Art Nouveau se u Kataloniji uglavnom bazirao u Barceloni, gradu kojem je organičnost i bajkovitost dao vizionar Antonio Gaudi. Gaudi je radio u španjolskoj tradiciji, i njegov stil je očigledno bio potvrda novog patriotizma koji se podrazumijevao, a njegova ličnost izraz tog osjećanja. Bio je duboko religiozan i bio je ispunjen mističnim razmišljanjima o prirodi, čovjeku i molitvi.

Nastavak slijedi...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju