Godišnje smo izloženi oko 620 milirema radijacije godišnje, koja dolazi od prirodnih izvora, kao i uređaja koja su djelo čovjekovih ruku, pokazuje američko istraživanje. Polovica radijacije godišnje dolazi od pozadinskog zračenja iz okoliša.

Druga polovica doze zračenja dolazi iz umjetnih izvora, koji mogu biti medicinski, komercijalni ili industrijski, kao i medicinski.

Rem (engl. Rentgen Equivalent for Men) je mjerna jedinica koja označava količinu ekvivalentne doze ionizirajućeg zračenja. Nastala je na osnovu mjerne jedinice rendgen.

Tlo i zrak 

Radon je prirodni radioaktivni plin koji, u okolišu, nastaje radioaktivnim raspadom radija i nalazimo ga posvuda u zemljinoj kori. Statistički, nakon pušenja jedan je od najčešćih uzročnika karcinoma.

Hrana

Sva voda, biljke i životinje sadrže tragove radioaktivnog kalija i radija, međutim, ti su iznosi vrlo mali i iznose oko 30 mrema godišnje.
Dok Zemljina atmosfera dobro obavlja posao štiteći nas od neprekidne struje kozmičkog zračenja koje udara planet od sunca i zvijezda, prolazi neko zračenje.

Sunce

Mjesto života određuje količinu kozmičkog zračenja kojoj smo izloženi, jer razlike u visini, atmosferskim uvjetima i magnetskom polju Zemlje utječu na količinu zračenja. Primjerice, veća nadmorska visina olakšava prolazak sunčevih UV zraka.

Let zrakoplovom

Koliko se zračenja apsorbira tijekom leta ovisi o visini i širini zrakoplova te o solarnoj aktivnosti. Za tipičan let u komercijalnom zrakoplovu, putnik primi 2 do 5 mrema, što je primjerice manje od polovice zračenja tijekom rendgenskog snimanja prsnog koša (10 mrema).

Mobiteli 

San Francisco je glasovao da trgovci na deklaraciji moraju navesti razinu zračenja koju emitiraju mobilni telefoni, no takvi podaci još uvijek nosu dostupni javnosti.

Mobiteli, kao i radio tornjevi i Wi-Fi mreže, emitiraju radiofrekvencijske valove. Stručnjaci ne sugeriraju prestanak korištenja mobitela, ali predlažu da se koriste slušalice te da se ne spava s uređajima u blizini glave.

Kafić Chill out, Zagreb - 4 Hrana i piće 7 najboljih zagrebačkih kafića u debeloj hladovini za ispijanje kave

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju