Etno selo Stara Lonja sakrilo se u srcu Lonjskoga polja, u selu Lonji, točnije u njegovu dijelu koje se naziva Budžak, kako su Turci običavali reći za zaselak. Nekada je ovuda tekla Lonja, između tridesetak kuća udaljenih petstotinjak metara od glavne ceste i od centra sela.

Selo Lonja nekada je bilo središte cijeloga kraja. Imalo je najviše sokaka od svih sedamnaest sela u Lonjskom polju, kao i čitaonicu, KUD-ove, gimnastičko društvo, kazališnu sekciju, kino predstave, struju prije drugog svjetskog rata…

Početkom 20. stoljeća u Lonji je živjelo gotovo osamsto ljudi, a najveći dio njih – upravo u Budžaku. Radilo se i gradilo za bolji život i budućnost - ali Budžak je nije doživio. Njegovi su se stanovnici odselili, otišli u gradove ili otišli zauvijek sa ovoga svijeta, a imanja su opustošjela i propala. S marom obnovljene kuće u Budžaku, danas žive neki novi život kao Etno selo Lonja.

Udaljena samo 120 kilometara od Zagreba i 45 kilometara od Siska, Stara Lonja nekada je bila granica Slavonije i Provincijalne Hrvatske. Danas, zahvaljujući svome položaju unutra Parka prirode Lonjsko polje pravi je raj za ljubitelje prirode i posebno – ribiče i sportske ribolovce.

Sava je sa svojim pritocima Lonjom, Strugom, Pakrom, Ilovom, Trebežom, Česmom stvorila jedno od najvrednijih močvarnih područja u Europi. Sve rijeke bogate su ribljim vrstama tako da je u svim selima u prošlosti bio zastupljen tradicijski ribolov.

Tradicijsko graditeljstvo ovog područja je specifično, a odredile su ga - rijeke. Drvene kuće uglavnom su postavljene okomito na riječni tok, s pročeljem okrenutim prema vodi. Poplave su bile nešto s čime se živjelo, za to su kuće izdignute na stupiće, a sve važno bilo je – na gornjem katu.

Tradicionalna posavska kuća građena je od hrastovine, a prekrasni primjerci su sve redom - s brigom i marom obnovljene i starinskim namještajem namještene - kuće u Etno selu Lonja.
Smještaj u kućama od 55, 70 ili 100 eura po noći, ovisno o broju ljudi koji primaju.

Projekt Etno selo Lonja prepoznat je i nagrađen Zlatnim suncokretom za ruralni turizam i Zlatnom Victorijom za promicanje etno gastronomskog turizma u P.P. Lonjsko polje.

Posjetiteljima ipak više znače ljubazni i susretljivi domaćini, izvrsna domaća hrana, aktivnosti u prirodi i odmor u hladu stoljetnih hrastovih šuma.

U Etno selu Lonja možete unajmiti bicikle ili se dogovoriti za biciklistički izlet u okolici. Možete ići i na ribolovne izlete ili se za njih pripremiti na ribolovnom tečaju. I novake i iskusne ribiče sigurno će oduševiti škola bućkanja - lov soma na tradicionalan način.

Ako niste od ribolova, unajmite čamac i uživajte u mirnim nizinskim vodama ili se uputite na kanu-safari i upoznajte floru i faunu Lonjskoga polja. Upozoravamo vas da će se ornitolozi-amateri ovdje vjerojatno htjeti preseliti.

U restoranu Etno sela Lonja poslužuju se domaći posavski specijaliteti, a ne smijete ovuda proći i otići a da niste kušali smuđa.

Ali ovdje se ne morate baviti samo ribom, ribolovovom, pticama i močvarom. Uživajte u šumskim pješačkim stazama, konjima na ispaši, pješčanim plazama na Savi ili tek u mirnim posavskim sokacima i - prekrasnoj prirodi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju