Seosko imanje obitelji Ravlić smjestilo se u srcu Parka prirode Lonjsko polje, u mirnom selu Mužilovčica. Više od dvjesto godina stara drvena kuća Ravlićevih čuva sjećanje na prošla vremena, a njezina je okućnica, kao jedna od rijetko očuvanih tradicijskih okućnica, upisana na Listu kulturnih dobara Republike Hrvatske.

I kuća i sve oko nje predstavlja živi muzej, čiji je inventar sastavljen od narodnih nošnji, alata i rukotvorina. U bogatoj etnološkoj zbirci izloženoj na imanju posebno se ističe kolekcija starih zvona.

Selo Mužilovčica nalazi se samo 8 kilometara od sela Čigoč, prvog europskog sela roda, pa će vas domaćini svakako uputiti da ga posjetite. Srest ćete vjerojatno više roda nego što ste ih vidjeli ukupno u dosadašnjem životu.

Park prirode Lonjsko polje poznat je ljubiteljima ptica i konja, ali ovdje će svatko naći dobar način da provede poslijepodne ili čitav dan. Ribolov, šetnja, vožnja čamcem ili kraći izlet biciklom samo su neki od prijedloga.

U kući obitelji Ravlić možete iznajmiti sobu za samo 60-ak eura i prespavati, pa tako možete uživati u miru i bogatstvu ovoga kraja. I bogatstvu doručka, oko kojega će se vaši domaćini iznimno potruditi.

I ako ne odsjedate u domaćinstvu, miris i okus tradicije možete ponijeti sa sobom kući uz autentične suvenire s OPG-a, a ono što nikako ne smijete preskočiti posjet je restoranu obitelji Ravlić.

Bogata gastronomska ponuda predstavit će vam tradicijsku kuhinju i, naravno, vina iz Moslavačkog vinogorja.

Morate kušati domaće suhomesnate proizvode od Turopoljske svinje: kobasice, špek, šunku, buđolu, čvarke; kravlje i kozje sireve; bakine juhe - od koke, patke, guske s domaćim rezancima ili pak guste, jela s kotla i pečenja.

S obzirom na to da ste u slatkovodnom ribičkom raju, ne preskačite riblje specijalitete: šarana na rašlje ili zapečenog šarana s povrćem, somiće u kukuruznom brašnu ili pohanog šarana, soma, smuđa i štuku.

Uz svako jelo dobit ćete divan domaći kukuruzni ili pšenični kruh, baš kakav je možda i vaša baka znala peći, a za uspomenu i umjesto suvenira kući možete ponijeti štrudle od jabuke i sira, gibanice s orahom ili tradicionalne kolačiće od putra - kalupnjake.

Neotkriveni hrvatski otok: Bez buke, gužvi, ljudi, a možete ga pješke obići za četiri sata Otok Susak, Hrvatska - 2 Otok Susak, Hrvatska - 3 Otok Susak, Hrvatska - 1 +0 Otok Susak, Hrvatska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju