"Mjesto rođenja biti će uvijek dio vašeg života, njemu dugujemo dio našeg bića", rekao je fizičar Albert Einstein dodavši: "Zbog toga sam zahvalan na uspomenama koje me vežu uz Ulm, koji spaja profinjenu umjetničku tradiciju i jednostavan, zdrav duh."

Einstein je rođen 14. ožujka 1879. u njemačkom gradu na Dunavu. I premda je Ulm bio njegov dom svega 15 mjeseci, nakon čega je njegova obitelj preselila u München, očito je na njega ostavio lijep utisak.

Kako zanimljivo i prikladno, jer baš stara izreka iz doba srednjeg vijeka kaže: "Stanovnici Ulma su (rođeni) matematičari." Jedan od njih bio je Johann Faulhaber – matematičar za kojeg ćete čuti da je (navodno!) utjecao na poznatijeg Renea Descartesa.

O tome koliko je za Ulm kasnije značilo što se svjetski poznati genijalac rodio upravo ovdje, ne treba previše ni govoriti. Dovoljno je prošetati ulicom Einsteinstrasse, za koju je Einstein saznao za svoga života, i prokomentirao: "Jedina utjeha koju imam jest da barem neću biti odgovoran za ono što se događa, ili što će se dogoditi u njoj."

Ipak, titulu počasnog građanina uoči njegova 70. rođendana Einstein je ljubazno odbio. Nije mogao prihvatiti takvu nagradu svjestan svega što se događalo u njegovoj zemlji, gradu i sugrađanima tijekom Drugog svjetskog rata, ni kao Židov, ni kao čovjek. Gradske vlasti odale su mu priznanje na druge načine, a on je izrazio da u tim tragičnim i zbunjujućim vremenima cijeni njihove humane geste.

Njegovu rodnu kuću nećete imati prilike vidjeti jer je srušena tijekom Drugog svjetskog rata, no postoje drugi sadržaji: škole koje nose njegovo ime, izložbe i spomenici posvećene njemu.

Tijekom šetnje gradom uočit ćete tako i neobičnu fontanu. Na prvi pogled možda bizarna, fontana je napravljena u obliku rakete koja na vrhu ima puževu kućicu iz koje viri Einsteinova glava s prepoznatljivom Albertovom grimasom.

Izgleda kao čudna mješavina nasumičnih stvari, no zapravo predstavlja satiričan osvrt na današnji svijet, tj. čovjekovu potrebu da ga kontrolira. Barem je to tako zamislio umjetnik Jurgen Goertz kada ju je izradio 1984. godine. No, ljepota je u oku promatrača i – sve je relativno…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju