Svi vrlo dobro znamo za Dubrovnik i njegove zidine, za Zadar i crkvu sv. Donata, za Split i Dioklecijanovu palaču, za Osijek i Tvrđu. No, Hrvatska nisu samo ovi gradovi i nabrojane znamenitosti. Nisu samo ni Hvar, Brač i ostali otoci koji ljeti vrve gostima. Hrvatska su i predivni, ali možda ne toliko poznati dvorci, a jedan od njih je svakako i Dubovac, smješten u predgrađu Karlovca.

„Je li ikad itko stao u Karlovcu?“ – pjevali su sad već prije ohoho godina zagrebački pankeri Kawasaki 3P u svom vjerojatno najvećem hitu „Ni da ni ne“. E pa, ako nikad niste stali u Karlovcu, a pritom ste ljubitelj arhitekture, gadno ste pogriješili, jer ste automatski propustili posjetiti dvorac Dubovac!

Naime, ovaj dvorac, prvi put se u izvorima spominje 1339. godine i jedan je od najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Sagrađen je na brdu iznad rijeke Kupe, na gotovo 200 metara nadmorske visine, a ime je dobio po hrastu koji raste uokolo.

Stari grad Dubovac - 1 Stari grad Dubovac - 1 (Foto: Shutterstock)

Za vrijeme svoje povijesti promijenio je mnoštvo „vlasnika“, a mahom su to naravno bile, plemićke obitelji. Ipak, najznačajnijima se smatraju Frankopani, te je za njihove vladavine, dvorac poprimio sadašnji izgled, te od drvenog zdanja postao kamena građevina. Dvorcem je upravljala i druga hrvatska velikaška obitelj, Zrinski.

Dvorac je temeljito obnovljen u 20. stoljeću, a danas ga se, svaki dan osim ponedjeljka može i posjetiti. Cijena je još uvijek, „prava sitnica“, i iznosi 10 kuna za odraslu osobu.

Također, kad ste već tamo, recimo da u sklopu dvorca radi i vrlo dobar restoran Kastel pa možete nešto fino i pojesti, te se na trenutak osjećati kao velikaš.

I da, ako želite slučajno bajkovito vjenčanje, ne morate tražiti dvorce izvan Lijepe Naše. Dovoljno je otići do Dubovca, s obzirom da je ovdje moguće organizirati i to.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju