Južnokineski krš na prvu zvuči kao jeftina roba s Ebaya, no ne mora biti. U ovom slučaju, govorimo o nečem toliko vrijednom i neprocjenjivom da se umiješao i UNESCO.

Južni dio Kine krško je područje koje se prostire na gotovo pola milijuna kilometara kvadratnih, a predstavlja jedan od najljepših primjera krajolika (sup)tropske kišne šume.

Tako primjerice krš Wulong sadrži ogromne vrtače, prirodne mostove i špilje. Divovske vrtače nastale su uslijed propadanja stropova špilja i čine jedne od najvećih vrtača svijeta. Jedna od njih je visoka preko 500 metara, a promjera je 600 metara.

Kameni prirodni mostovi prelaze rijeku Yangshu i nose imena zmajeva: Nebeski zmaj, Azurni zmaj i Crni zmaj. Sva tri visoka su između 220 i 290 metara, a široki od 124 do 193 metra.

Još jedna atrakcija su prekrasne špilje među kojima se posebno ističe špilja Furong, duga gotovo tri kilometra. I ono najljepše – otvorena je za posjete.

Libo će vas očarati svojim stijenama u obliku tornjeva, brdima i udolinama te riječnim špiljama. Ovdje žive i male etničke zajednice koje čuvaju šaroliku lokalnu kulturu i sela stvorena od starih drvenih kuća.

Posjetioce oduševljava zelenilo rijeke koja prolazi mjestom u desecima malih slapova te zelenilo gustih šuma. Da biste ju doživjeli izbliza, možete iznajmiti brodić i opustiti se u mirnoj plovidbi smaragdno tirkiznim vodama.

Tu je i selo Suogeyi. Ono krije legendu o djevojci koja je, prisiljena poći za čovjeka kojeg ne voli, radije odabrala pretvoriti se u kamen. Taj kamen danas nosi njeno ime, a cijela priča lajtmotiv je Festivala baklji koji se ovdje održava svake godine.

Tako je navodno nastala kamena šuma Shilin svojim nevjerojatnim oblicima i bojama vapnenačkih stijena, zbog kojih joj i znanstvenici i „obični“ ljudi tepaju da je čudo od prirodnog fenomena. Naime, stijene koje se ovdje uzdižu prema nebesima mnoge podsjećaju na stalagmite ili okamenjena stabla.

Inače, Kina svoje turističke atrakcije kategorizira slovom A. Atrakcija koja ima samo jedno A ocijenjena je najslabijom ocjenom, a „najjača“ atrakcija nosi pet slova A. Takvih je svega 279 u cijeloj državi, a to znači da su atraktivne, dobro očuvane, dobro povezane, sigurne, čiste itd.

Kamena šuma Shilin dobila je četiri A, ali sigurni smo da će od vas dobiti i više jednom kad stanete ispred kamenih divova i zinete u čudu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju