Ivan Rendić, prvi hrvatski kipar modernog razdoblja, iako mu u biografskoj crtici stoje Imotski i Split, neodvojivo je vezan za Supetar na Braču u kojem je boravio od rane mladosti, pa ponovno nakon škola u inozemstvu, a u Supetru je našao i svoj vječni mir.

Rendić je autor tisuća spomenika i skulptura s obje strane Jadrana, portretirao je cara Franju Josipa i caricu Sisi, bio miljenik Strossmayera, Duprea, Meštrovića i Matoša, uredio je zagrebački, groblje u Rijeci, od Trsta i Venecije do Dubrovnika ostavio je traga, ali nigdje kao u Supetru.

Rendić je živio i radio u Supetru, a svojim sumještanima možda je bio i manje zanimljiv kao kipar. Volio se šaliti, zabavljati ljude i raditi spačke, bio je poznat kao veseljak i hedonist (još ćete u Supetru čuti priče o birtijaškim avanturama Rendića, Tina Ujevića i Ignjata Joba, u kojima nije bilo baš ničeg umjetničkog).

Svojem najvećem kiparu u čast Turistička zajednica Grada Supetra u suradnji s Narodnom knjižnicom iz Supetra osmislila je Kulturni đir "Dan s Rendićem" "kako bi svim gostima ali i stanovnicima približili život i djelo ovog velikog Supetranina", ali i kako bi se pohvalili baštinom i ljepotom svoga grada u uzbudljivoj turistučkoj turi. Tura je je od ove godine i digitalizirana - aplikacija Rendic, dostupna i za iOS i za Android, novost je u turističkoj ponudi ovog bračkog grada, a nama se sviđa kako o supetarskoj povijesnoj baštini govori današnjim jezikom i kako je već postojeća zanimljiva kulturno turistička ruta nadograđena mogućnostima koje nudi digitalno vrijeme.

Kulturni đir "Dan s Rendićem" vodi Vas u šetnju povijesnom jezgrom Supetra i do svih mjesta na kojima je Ivan Rendić ostavio trag. Đir započinje na supetarskoj rivi, naravno ispred spomenika Rendiću.

Obilazak počinje ulicom kipara Rendića i nastavlja se razgledavanjem Župne crkve, crkvenog muzeja, Leroja i ranokršćanskog mozaika. Aplikacija vas vodi i poučava, a sljedeću postaju otkrit ćete tek kad obavite prethodnu.

Stižete i do obiteljske kuće Rendića na čijem pročelju je prvi rad Ivana Rendića. Šećete dalje s Rendićem do parka Vrdolca i starih Gustirni, pa se spuštate se ulicom Ignjata Joba do galerije Ivan Rendić u kojoj se nalaze odljevi brojnih njegovih dijela.

U galeriji Ivan Rendić pronaći ćete zbirku umjetnina Ivana Rendića, skulptura, reljefa i nacrta, i upoznati se s počecima novijeg hrvatskog kiparstva. Galerija danas sadrži 18 skulptura i reljefa i 50 originalnih nacrta, crteža, fotografija i dokumenata. A u parku u blizini galerije možete se diviti jednom od najljepšig Rendićevih dijela – alegorijski spomenik "Um" čiji se original nalazi u Trstu.

Dalje ćete, preko supetarske rive i gradske plaže Banj stići do zadnje stanice ovog interaktivnog đira - prekrasnog supetarskog groblja na kojem možete vidjeti neka od najboljih Rendićevih djela, a ovdje je i sam pokopan. A skoro i nije.

Rendić kao Rendić, imao je veliku želju da mu na grobu piše "Gdje je Rendić?". Sad zamislite koliko bi ga veselilo da je mogao znati da su ga u lijesu – zagubili. Trebao je naime biti pokopan u Splitu i pokop je već trajao kada su se Supetrani sjetili da bi ipak trebao ležati u njih. Splitski je sprovod prekinut i zadnje su se pripreme za brački sprovod privodile kraju, kada je iznenada umro grobar koji je Rendića "spremio". Nisu ga mogli naći, a mi volimo zamišljati kako je negdje odozgora naš šaljivi kipar sigurno poskakivao od sreće na svaki "Gdje je Rendić?".

Ipak ga na kraju jesu pronašli i spustili na lijepo supetarsko groblje, a na grobu mu i piše kako je poželio. I, isto kako je poželio, čekaju ga štap, cipele i šešir, valjda za slučaj da odluči prošetati se. Ustao ili ne, u Supetru ćete ga sigurno često sretati.

Prepoznat ćete ga po linijama skulptura i spomenika, ali i kada se na izlizanom kamenu spotaknete - jer vjerojatno vam je Rendić postavio nogu.

  Vrijeme je za Vidovu goru: Izlet na četiri kotača ili laganini po stazama do mjesta s kojeg puca najljepši pogled Vidova gora - 13 Vidova gora - 12 Vidova gora - 11 +9 Vidova gora - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju