O Kapadokiji smo dosad već puno pisali, a često je i spominjali u raznim člancima koji spominju najljepše atrakcije Turske. No ima jedno mjesto u Kapadokiji koje je medijski zanemareno, a jedna je od najljepših rukom izrađenih atrakcija na području. Radi se o podzemnom gradu Derinkuyu.

Mnogima je poznato kako je prakticiranje kršćanstva u ranim danima na nekim područjima bilo zabranjeno te kako je unatoč toj zabrani opstalo do dana današnjeg. Jedan kotačić u uspjehu te danas jedne od najpopularnijih religija  su i mjesta poput podzemnog grada Derinkuyu.

Područje turske pokrajine Kapadokije dat će stvarnu sliku o načinima na koje su ljudi zadržali svoje vjerovanje, a to ćete najbolje moći doživjeti posjetom jednom od podzemnih gradova, kojih na području Kapadokije ima čak 36.

Život u podzemnim gradovima

Podzemni gradovi nastali su na području koje je poznato po vapnenačkim stijenama, a upravo im je to olakšalo kopanje jer vapnenac sam po sebi i nije pretjerano čvrst materijal. Najpoznatiji podzemni gradovi u Turskoj su Tatlarin, Derinkuyu, Ozkonak, Mazi Village, Kaymakli i Gaziemir.

Na prvom se katu ispod zemlje uvijek nalazila stoka, što je i relativno logično s obzirom na to da držanje stoke podrazumijeva određeni miris koji nije uvijek ugodan. Ostale razine podzemnih gradova služile su stanovnicima (kojih je u jednom gradu prosječno bilo od 500 do 600), dok se zadnji, najdublji kat koristio za kuhinju. To se može vidjeti i po crnom stropu, koji je posljedica dima. Glavni razlog zašto je kuhinja uvijek bila na dnu je taj da se spriječi prodor dima na površinu, što bi, naravno, otkrilo lokaciju podzemnog grada neprijateljima.

Kršćani su u tim podzemnim gradovima boravili i do šest mjeseci, a izlazili bi kada bi prošla opasnost od napada te bi tada normalno živjeli na površini. Udaljenost između pojedinih gradova bila je i do 30 kilometara, a mnogi od njih bili su povezani podzemnim tunelima.

Posjetite li jedan od podzemnih gradova, mogli biste se osjetiti klaustrofobično jer su neke prostorije i prolazi zaista maleni i uski, no davnih dana boravak u ovim prostorima bio je pitanje života i smrti. Tek je 324. godine dolaskom na vlast car Konstantin priznao kršćanstvo kao religiju. Zanimljiva je činjenica kako je Helena, majka cara Konstantina, bila rođena na otoku Braču, dok je sam car Konstantin rođen na području današnje Srbije, točnije u Nišu. Nakon što je prestala opasnost za kršćane, prestali su se koristiti podzemni gradovi te su se prvi katovi eventualno koristili za čuvanje stoke.

Derinkuyu – najpoznatiji podzemni grad u Kapadokiji

Derinkuyu je drevni podzemni grad koji se nalazi u blizini pokrajine Nevsehir u Kapadokiji. Na ovo nevjerojatno arheološko otkriće slučajno je 1963. godine naišao lokalni stanovnik dok je obnavljao svoju kuću. Tijekom renoviranja našao se pred tajanstvenim prolazom: zamršenim labirintom špilja i tunela podijeljenih u nekoliko razina koji su vijugali više od 85 metara duboko u utrobi zemlje. Ovaj vlasnik kuće pronašao je pravu metropolu, ručno iskopanu, koja datira iz sedmog stoljeća prije Krista. Otada je pronađeno više od 600 ulaza u ovaj podzemni grad, od kojih se neki nalaze u dvorištima kuća, trgovinama, na javnim površinama...

Podzemni grad Derinkuyu izgrađen je kako bi zaštitio svoje stanovnike od ratova i vjerskih progona, a mogao je primiti i zaštititi čak 20 tisuća ljudi. Opremljen je velikim kamenim vratima za zaustavljanje napadača, genijalnim sustavom ventilacije, kao i bunarom za osiguravanje pitke vode za sve građane. Obuhvaćao je mnoštvo prostorija koje su se koristile kao kuhinje, spavaće sobe i skladišta za hrane. Grad je također osigurao potpunu autonomiju od vanjskog svijeta tako što je imao školu, crkvu i podrum za pripremu vina i ulja, a "ugostio" je i dovoljan broj stoke za sve stanovnike.

Derinkuyu je nekoć bio povezan s drugim podzemnim gradovima preko dugih tunela i jedno je od mnogih podzemnih naselja pronađenih na ovom području. Još uvijek se ne zna koja je civilizacija točno izgradila grad, a iako je do danas istraženo oko 20 podzemnih razina, može se posjetiti samo osam. Trenutačno je Derinkuyu nesumnjivo jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Kapadokiji.

Trag koji traje vječno: 5 najdugotrajnijih carstava u povijesti +0 Rimsko carstvo

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju