Kako su neke građevine izgrađene u pradavnim vremenima, i dalje ostaje nepoznanica. Je li bila riječ o posebnoj tehnici ili nečemu drugom, znanost i dalje nema odgovor.

Puma Punku, Bolivija

Ovaj bolivijski hram datira iz razdoblja 6. stoljeća, vremena vladavine kraljevstva Tiwanaku. Crveni kameni blokovi izrezani su savršenom preciznošću, kao i savršeno izbušene rupe i gotovo je nezamislivo da je to izvedeno bez upotrebe strojeva.

Puma Punku Puma Punku (Foto: Getty Images)

Qin Shi Huanova grobnica, Kina

Poznato je da su se neki vladari počeli pripremati za smrt od trenutka kad su preuzeli tron. Qin Shi Huang, prvi kineski car, htio je da njegova grobnica bude spektakularna i u tome je i uspio. Proteže se na 22 kvadratna kilometra a izgrađena je između 246. i 210. prije nove ere. Otkrivena je 1974. godine, i to sasvim slučajno, a pred iznenađenim se farmerima počela pojavljivati vojska od osam tisuća ratnika od terakote kojima je uloga štititi cara u zagrobnom životu. Svaki je vojnik jedinstven, a prema teoriji, u grobnici su pokopane i careve ljubavnice i radnici koji su je izgradili.

Velika Sfinga iz Gize, Egipat

Velike piramide u Gizi građene su u razdoblju između 2550. i 2490. prije nove ere. Kao grobnice faraona ni dandanas ne prestaju intrigirati znanstvenike. Ne postoje pisani tragovi o tome kako su se gradile i kako su kameni blokovi od 2,5 tona rezani i transportirani na gradilište. Poseban je misterij kako je napravljena Velika sfinga, jedna od najprepoznatljivijih građevina starog Egipta.

Gobekli Tepe Gobekli Tepe (Foto: Getty Images)

Gobekli Tepe, Turska

Riječ je o jednom od najstarijih mjesta za molitvu, a datira iz perioda između 9600. i 8200. prije nove ere. Smješten je na brdu i stoji na stupovima visokim oko 5 metara ukrašenim reljefima raznolikih bića poput lavova, zmija i gazela kao i brojnim simbolima. Među iskopinama su pronađene kosti, što sugerira da je riječ o mjestu gdje su održavana ritualna žrtvovanja. Reljefi su teški oko 7 do 10 tona, a datiraju iz razdoblja prije otkrića pisma, metala i lončarstva, tako da ostaje tajna koja je civilizacija izgradila ovaj hram.

Stonehenge, Ujedinjeno kraljevstvo

Stonehenge je zasigurno jedna od najpoznatijih misterioznih građevina na svijetu. Riječ je o stotinjak neolitičkih kamenih stupova poslaganih u krug. Datira iz vremena između 3000. i 1500. prije nove ere. Procjenjuje se da je izgradnja trajala 1500 godina i išla je u etapama. Prvi obelisci teže svaki oko 4 tone, a nejasno ostaje kako su preneseni i kako su rezani bez upotrebe metala. Nepoznato ostaje i zašto je uopće izgrađen - poznata je teorija da je riječ o mjestu na kojem su druidi održavali svete rituale, ali također postoje dokazi o tome da je gradnja započela već u periodu neolitika.

Podzemni grad Derinkuyu, Turska

Podzemni grad Derinkuyu iz 7. stoljeća pr. Kr. otkriven je posve slučajno 1963. tijekom renovacije jedne kuće. U njemu je živjelo oko 20 tisuća ljudi i služio je kao utočište u vremenu ratova. Velika kamena vrata štitila su stanovnike od prodora neprijatelja, a imao je sustav ventilacije, bunar za opskrbu vodom, mjesto za čuvanje stoke, škole, crkvu i podrume za vino i ulje. Do danas ostaje nepoznanica tko je grad izgradio kao i zašto je napušten.

Chaco Canyon, SAD

Pueblo kultura nastanjivala je jugozapad SAD-a tijekom više od dvije tisuće godina, a Chaco Canyon služio je kao važno ceremonijalno, političko i komercijalno središte tijekom 850. i 1250. godine. Građevina ima četiri kata na kojima se ukupno nalazi oko 800 soba. Civilizacija Chaco uvelike je proučavala astronomiju i bili su svojevrsna elita pokraj pueblanskih Asteka. Razlog zbog kojeg je mjesto napušteno ostaje nepoznanica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju