British Columbia, odnosno Britanska Kolumbija pokrajina je u zapadnoj Kanadi poznata po predivnim planinama i brežuljcima, nacionalnim parkovima, dugačkoj obali i mnogobrojnim otocima. Jedna od prirodnih posebnosti tog kraja nalazi se na stotinjak kilometara od glavnoga grada Victorije na otoku Vancouveru. U mirnim vodama Fairy Lakea, u udaljenom i netaknutom kraju nedaleko od grada Port Renfrew nalazi se vjerojatno najpoznatije stablo u zemlji.

U mirnom jezeru, na potopljenom balvanu raste sićušna, ali snažna dugalazija, drvo iz porodice borovki. I upravo je balvan jedini izvor potpore i života malenom stablu koje se za njega drži i hrani tvarima. Pjesnici bi rekli da je staro deblo učinilo plemenitu žrtvu stablu koje na njemu raste pa simbolizira ponovno rođenje, a turisti, nautičari i planinari ga obilaze jer kako bi se na vlastite oči uvjerili u jedinstveni prizor čije su fotografije obišle svijet.

„Bonsai“ godinama privlači fotografe koji su poželjeli ovjekovječiti izdržljivost drveta kako bi slikom ispričali priču o preživljavanju usprkos svim izgledima. Najbolja fotografija čuva se u Prirodoslovnom muzeju u Londonu. Nađete li se u tom kraju, ne morate čak ni pješačiti kroz divljinu da biste pronašli predivni prizor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju