Kolanjsko blato (negdje ga možete pronaći i pod imenima Kolansko blato ili blato Rogoza) je močvarni ornitološki rezervat na otoku Pagu. U prijevodu, riječ je o prekrasnoj mediteranskoj močvari koja obiluje brojnim vrstama ptica i iziskuje posebnu zaštitu. Nalazi se svega tri kilometra od slavnog zemljaka Zrća i pet kilometara južno od Novalje.

Već sam pojam "mediteranske močvare" zvuči neobično i egzotično, a da je riječ o uistinu posebnom fenomenu, možete se uvjeriti i samo pogledom na slike iz galerije. Tim neobičnije iznenađenje jer se ovo močvarno zelenilo smjestilo na otoku koji je zbog reljefa i slabe vegetacije dobio nadimak "Mjesečev otok".

Znaju ptice gdje je dobro

Boćata voda i močvarna vegetacija zaštićena su okolnim poljima i pašnjacima. Upravo ovdje naše ptice selice prave pauzu na svojim putovanjima na jug i kasnije na povratku kući. Neke ovdje i prezimljuju.

Spomenuli smo da mjesto obiluje brojnim vrstama ptica: točnije, zabilježene su 163 ptičje vrste. Veliki trstenjak, divlja patka, mali gnjurac, čaplja, ćurlini, kokošica, ševa, čigra, mlakuša… - samo su neke od njih.

Ako vam priroda ovog krajolika djeluje jednostavno, možda čak i jednolično, sjetite se da upravo pod vodom žive prava čudesa. Nisu ni ptice bezveze odabrale Kolanjsko blato, znaju gdje se skriva dobra hrana. Između trske i raslinja kriju se još neke životinjske vrste, poput kornjača i zmija crvenkapica - a da ne spominjemo kojekakve gmazove i ribe!

Nažalost, ovo područje je ugroženo. Općenito su močvare na obalama i otocima rijetke jer su staništa isušena i siromašna, pa tako i Kolanjskom blatu treba zaštita. Za to se brinu društva za zaštitu ptica i močvara, no valja apelirati još jednom na „obične ljude“ da ne love ptice i jegulje koje ovdje žive.

Na južnoj strani Paga, blizu Povljane, nalazi se još jedan ornitološki rezervat zvan Veliko blato u kojem je već razvijen „bird watching“ te postavljena promatračnica s informativnom tablom.

A zapadno od Povljane pronaći ćete blato za sebe: ljekovito blato Segal uz istoimeno jezero pomoći će onima koji boluju od reumatskog artritisa ili kožnih bolesti, a općenito je dobro za detoksikaciju.

Čini se da već počinjemo slagati listu ideja za ovo ljeto 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju