Navedu li vas španjolski putevi u malo mjesto Coria del Rio u predgrađu Seville, možda doživite jedno nesvakidašnje iskustvo.

Družeći se s lokalcima, možda se baš dogodi da popijete piće ili pronađete ljubav svog života u – potomku samuraja. Pa što, ljudi imaju ista prezimena, to nije ništa čudno, pomislili bi mnogi. Međutim, ovdje je to daleko od slučajnosti.

Sve je počelo u drugoj polovici 16. stoljeća kada je japanski vladar iz Sendaija poslao u Europu delegaciju koju je predvodio samuraj Hasekura Tsunenaga.

Delegacija je pritom posjetila kralja Filipa III i Vatikan, a potom su uspostavili ambasadu u Španjolskoj.

Za otvaranje ambasade bilo je odgovorno šest samuraja koji su potom ostali u Španjolskoj. Štoviše, zadnji među njima još uvijek je bio u zemlji 1622. godine, kada se prvi put ovo prezime počinje pojavljivati u dokumentima. Rezultati ove političke suradnje i pustolovine vidljivi su i danas…

Četiri stoljeća kasnije, 650 od 24 tisuće stanovnika Coria del Rio nose isto japansko prezime (Hasekura de) Japon. Štoviše, identificiraju se kao potomci prvog japanskog službenog poslanstva u Španjolskoj.

Prije točno trideset godina, Japan je ovom mjestašcu kao poklon poslao kip Hasekure Tsunenage koji danas ponosno stoji u (svom) gradu. Što bi se reklo, ne trebate u Japan – imamo Japan i kod kuće 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju