Nedaleko od Budve i Herceg Novog, tik ispod Nikšića, uz samo Skadarsko jezero, nalazi se prostrano cetinjsko polje u kojem je smješteno povijesno Cetinje.

Oni koji su ga već doživjeli ili čitali o njemu, dobro znaju otkuda zasluženi nadimak: kulturna prijestolnica Crne Gore. Ljubitelji konceptualne umjetnosti i ekstravagancije će se sjetititi da je s Cetinja srpska umjetnica Marina Abramović, a oni koji se vole dičiti znanjem iz povijesti i politike će znati da ako borave u Crnoj Gori i odluče posjetiti Cetinje - stižu u kulturnu prijestolnicu ove mlade balkanske državice koja je svojevremeno bila i glavni crnogorski grad.

Cetinje je smješteno između najznamenitije crnogorske planine Lovćena, Jadranskoga mora i Skadarskoga jezera, dakle okruženo predivnom pirodom - kao mala balkanska Švicarska. Čak su im i zastave slične. Zastava Cetinja je, naime, slična onoj Švicarske Konfederacije, sa bijelim križom na crvenoj površini.

Da Cetinju ne tepaju samo domaći stanovništvi da je kulturna prijestolnica Crne Gore, svjedoči i nemali broj državnih institucija koje su tamo smještene.

Ministarstvo kulture Crne Gore smješteno je upravo na Cetinju (Crnogorci ne kažu da je nešto u Cetinju, kao što je, prmijerice, u Zagrebu ili u Splitu, nego kažu da je s Cetinja ili na Cetinju), ali i niz drugih nacionalnih institucija – poput državnog muzeja, nacionalne knjižnice, arhiva, kraljevskog kazališta i drugih.

Narodni muzej

Narodni muzej Crne Gore, smješten u povijesnoj jezgri Cetinja, kompleks je u kojem su pohranjeni najznačajniji materijalni i duhovni tragovi egzistencije crnogorskog, ali i ostalih naroda koji žive na području Crne Gore.

Muzejski materijal ima krajnje različit karakter – čine ga arheološka građa, pisani i tiskani dokumenti, ratni materijal, etnografski materijal, brojna umjetnička djela i instalacije. Od posebnog značaja su muzejske jedinice posvećene značajnim ličnostima iz crnogorske povijesti, poput Petra II Petrovića Njegoša, te posljednjeg crnogorskog kralja Nikole I Petrovića. Narodni muzej Crne Gore, složena je institucija koju čine četiri posebne muzejske jedinice.

Kraljevsko kazalište

Kraljevsko kazalište „Zetski dom“, osnovano 1884. godine, najstarija je kazališna institucija u Crnoj Gori. Uz kazališnu, Kraljevsko kazalište „Zetski dom“ bavi se i koncertnom djelatnošću, a njegova repertoarska politika korespondira sa suvremenim kazališnim oblicima i izrazima, uz poseban naglasak na njegovanje crnogorske kulturne baštine.

Inače, prva predstava u „Zetskom domu“ održana je 1888. godine. Od „Balkanske carice“ koja je tada izvedena zahvaljujući cetinjskom Diletantskom društvu, kazališna aktivnost na Cetinju trajala je kontinuirano sve do Prvog svjetskog rata.

Uz cetinjska društva i gostovanja putujućih trupa iz Srbije i Vojvodine, u godinama pred početak rata, popunjavanjem ansambla glumcima iz Beograda, Zagreba i drugih centara, repertoar je postao raznovrsniji. Tako su do Prvog svjetskog rata na sceni „Zetskog doma“ prikazivana djela najvećih svjetskih dramatičara poput Sheakspearea, Schilera, Huga, Gorkog i drugih poznat(ij)ih dramskih pisaca. Ovo kazalište je integrirano sedamdesetih godina sa podgoričkim, tadašnjim titogradskim, a od devedestih godina mu je obnovljen rad.

Nacionalna knjižnica

Nacionalna knjižnica Crne Gore danas je smještena na dvije lokacije na Cetinju – u bivšem talijanskom i francuskom veleposlanstvu.

Osnivanju Središnje narodne knjižnice na Cetinju, kao nacionalne, prethodile su Njegoševa knjižnica, osnovana 1838. godine, te Javna državna knjižnica, koja datira iz 1893. Upravo Javnoj državnoj knjižnici, Zakonom o knjaževsko – crnogorskoj knjižnici iz 1896. godine, povjereno je da prikuplja „sva djela na svijema jezicima koja se bave Crnom Gorom“, te literaturu ostalih slovenskih naroda. Cjelokupan književni opus stradao je u Prvom svjetskom ratu.

Do obnove knjižnice došlo je 1946. godine, a od 1964. ona nosi ime „Đurđe Crnojević“. Knjižni fond popunjen je kupovinom, poklonima, te obveznim primjercima iz jugoslovenske tiskarsko – izdavačke produkcije. Danas se sastoji od oko milijun i pol različitih knjiga.

Arhiv

Arhiv Crne Gore, utemeljen 1951. godine, naslijedio je dokumentaciju Državnog arhiva Crne Gore, a čije je djelovanje počelo još 1895. godine.

Smješten u samom jezgru Cetinja, Državni arhiv Crne Gore danas posjeduje obilnu arhivsku građu crnogorskih ministarstava od samog začetka njihovog rada. Također, Državni arhiv Crne Gore posjeduje arhive Velikog suda, Državnog sovjeta, Ministarskog savjeta, Narodne skupštine i mnogih drugih organa osnovanih do 1916. godine, kao i arhivu emigrantskih vlada 1916. – 1921., te Crnogorskog odbora za ujedinjenje 1917. – 1918.

Posjetite i...

Rijeka Crnojević, žabljak Crnojevića, Njegošev mauzolej, Špilja Lipa, Jezerski vrh, Ivanova korita... neka su od mjesta koja svakako morate posjetiti ako se nađete u Crnoj Gori jer spadaju u najbolja tamošnja izletišta, a šalu kako su crnogorci lijeni, ovdje zaboravite.

Trebat će vam energije za sami boravak na Cetinju jer će biti jako teško odlučiti se hoćete li ići po pješačkim stazama Nacionalnog parka Lovćen ili po stazama Nacionalnog parka Skadarsko jezero, a ako vam šetnja nije dovoljna onda ćete uživati u lovećnskom avanturističkom klubu ili igrajući paintball. Nakon što vas opali malo adrenalina, možete otići na Skadar promatrati ptice pa se tako malo vraćati u normalu. Ili posjetom nekim od znamenitosti koje smo vam prethodno opisali.

Cijelo područje Cetinja nije veliko. Otprilike je dvostruko veće od Karlovca, ali vam ovdje nikako neće biti u glavi ona crnogorska: lezi đe si, ni za đe si nijesi. Nemoguće je, naime, na Cetinju biti miran.

Planinski biser okružen tirkiznim „gorskim očima“: Bobotov kuk je samo šlag na torti zvanoj Durmitor Bobotov kuk / Durmitor - 7 Bobotov kuk / Durmitor - 2 Bobotov kuk / Durmitor - 3 +3 Bobotov kuk / Durmitor - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju