Iako je do nekih od ovih mjesta teže doći (čitaj: skuplje), u njima se ipak turist osjeća relativno imućno. Točnije, budimo precizniji – vaš novac više vrijedi, pa možete sjesti u bolje restorane, ići na sjajne izlete, a da pritom ne razmišljate o bankrotu. E pa, ovo su samo neka od tih mjesta, gradova, država…

Madeira, Portugal

Na otoku s kojeg potječe Cristiano Ronaldo smještaj ćete u prosjeku za dvoje platiti 80 eura za noć, dok će vas večera s tri slijeda izaći oko tridesetak eura per capita. I dok svugdje drugdje cijene rastu, ovaj otok taj rast ne prati, a i već su sad troškovi života ovdje 12 posto niži u usporedbi s Lisabonom. Raznovrsni krajolik Madeire sastoji se od šarmantnih sela, zadivljujućih pogleda na planine i netaknutih uvala, što otok doista čini jednim od skrivenih dragulja Europe. Kretanje po otoku je jednostavno, sustavom lokalnih autobusa.

Albanska rivijera

Dvoje ljudi noćit će za 50-ak eura, a tri slijeda hrane izaći će malo više od 25 eura po osobi. Dodatno, ako se želite opustiti, valja uzeti neku od brojnih vinskih tura koje se nude, što će stajati 30-ak eura po glavi. Albanija je u stalnom porastu popularnosti tijekom posljednjeg desetljeća zahvaljujući razumnim cijenama, prekrasnom prirodnom krajoliku i izvrsnoj rivijeri, koja nudi otprilike 150 kilometara uglavnom netaknutih plaža i planinskih vidika.

Moguća su i luksuzna iskustva, koja uključuju izlete jahtom i neka od najboljih krstarenja u regiji, kao i već spomenuta degustiranja vina u brojnim albanskim vinogradima. Albanija je jedna od najstarijih zemalja u Europi što se tiče proizvodnje vina, a njezini prekrasni krajolici čine ugodnu pozadinu dok uživate u dobrim kapljicama.

Sofija, Bugarska

Spavanje vam dođe oko 60 eura, a tri slijeda hrane oko 35. Grad je pravo pravcato kulturno utočište te se u njemu nalaze Nacionalna opera i balet Bugarske, Nacionalna palača kulture, Nacionalni stadion Vasil Levski, Narodno kazalište Ivan Vazov, Nacionalni arheološki muzej i amfiteatar Serdica, a turisti u svemu tome mogu uživati uz razumnu cijenu. Kretanje po Sofiji je jednostavno i relativno jeftino jer postoji dobra usluga javnog prijevoza, koja uključuje tramvaje, autobuse, trolejbuse i metro. Grad, tj. njegov centar, zbog kompaktnosti možete obići i pješice.

Siem Reap, Kambodža

Noćenje je u prosjeku popularnih 35 eura, dok su tri slijeda jela još popularnijih 10 eura. Ovaj grad u sjeverozapadnoj Kambodži služi kao ulaz u Angkor Wat, za koji se vjeruje da je najveći vjerski spomenik na svijetu. Izgrađen u 12. stoljeću, kompleks hrama ukrašen je kambodžanskom zastavom kao nacionalnim simbolom. Rasprostranjen je na 500 hektara zemlje, a jednodnevna propusnica za posjet ruševinama koštat će vas 30-ak eura. Vjerujte, vrijedi svakog eura, kao i cijela Kambodža.

Angkor Wat, Kambodža Angkor Wat, Kambodža (Foto: Shutterstock)

Istanbul, Turska

I za kraj, neka se na listi nađe i jedan velegrad. Hotelsku sobu možete naći već od 30-ak eura za noć, a ukusnu večeru od tri slijeda za 10-ak. Ako se hoćete opustiti, odlazak u hamam je prava stvar jer ćete to iskustvo uz masažu platiti 40-ak eura. Protežući se preko Bosporskog tjesnaca, drevne bizantske ruševine, visoki minareti i užurbani istanbulski bazari nalaze se na dva kontinenta. Džamija Aja Sofija, Plava džamija, palača Topkapı i Veliki bazar na vrhu su popisa svakog prvog posjetitelja za uvod u slavnu povijest grada.

Odvojite vrijeme za kupovinu na natkrivenim štandovima Velikog bazara, koji zauzima cijelu gradsku četvrt te broji više od četiri tisuće trgovina. Ovdje se do mile volje možete cjenkati za šarene tepihe, staklene stolne lampe od mozaika i ručno oslikano keramičko posuđe kako biste kući ponijeli jeftin suvenir sa svojeg putovanja. Ako želite pristupačan luksuzni odmor po još boljoj cijeni, Turska je jedno od najboljih mjesta za posjet u studenom jer je još uvijek prilično toplo, a kako je kraj turističke sezone, dobit ćete najbolje cijene hotela.

Putovanje autom ili kamperom: Jednu stvar baš uvijek morate imati uz sebe +0 Road trip

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju