Ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj, vjerojatno ste već koji put otišli do Budimpešte. Ovaj grad uvijek je sjajna ideja, jer može ponuditi ogroman broj različitih stvari. Ovaj put, fokusirat ćemo se na muzeje, a ovo je pet „komada“ s kojima ne možete promašiti…

Kuća terora

Kuća terora jedan je od najpopularnijih, ali i prilično kontroverzni muzej. Izložba se fokusira na komunizam i fašizam i njihovu ulogu u Mađarskoj.

Primarni fokus zbirke je na komunizmu, zbog čega je dobila mnogo kritika. Muzejska je zbirka prilično slikovita i nije namijenjena osjetljivim posjetiteljima. Izloženi predmeti prikazuju zločine činjene u ime dva totalitarna režima. Ćelije unutar muzeja čine da mnogi posjetitelji drhte dok pričaju priče o onima koji su život skončali baš u ovoj zgradi.

Muzej lijepih umjetnosti Muzej lijepih umjetnosti (Foto: Getty Images)

Muzej lijepih umjetnosti

Posjet Budimpeštanskom muzeju lijepih umjetnosti siguran je način da uronite u svijet europske umjetnosti. Muzej ima nekoliko odjela od velike važnosti. Ovdje možete pronaći antikvitete iz Egipta, starog Rima i Grčke. Naći ćete nekoliko komada mađarskog podrijetla, ali i više od 3 tisuće slika od 13. do 18. stoljeća iz raznih europskih zemalja.

Posjetitelji muzeja mogu uživati u remek-djelima svjetski poznatih umjetnika poput Rafaela, Velazqueza, Rembrandta, Moneta, Picassa i mnogih drugih. Osim toga, postoje još dva značajna stalna postava. Grafička zbirka uključuje tisuće grafika i crteža, dok je zbirka umjetnina iz 19. i 20. stoljeća prilično „mlada“ i uzbudljiva.

Mađarski nacionalni muzej

Ne postoji bolje mjesto za istraživanje povijesti Mađarske od Mađarskog nacionalnog muzeja, osnovanog 1802. godine u „obliku“ knjižnice. Jedan je od najvažnijih muzeja u zemlji jer otkriva identitet mađarske nacije.

Muzej je bio neophodan tijekom Mađarske revolucije 1848.-1849., koju je izazvala Narodna pjesma Sandora Petefija koja se pjevala na stepenicama muzeja. Izložbe govore o povijesti Mađarske kroz različita razdoblja. To uključuje Transilvaniju, tursku okupaciju, Rakoczijev rat za neovisnost i druge velike događaje koji su oblikovali mađarsku kulturu. Izloženi su uglavnom arheološki nalazi i povijesne relikvije.

Budimpešta - 2 Budimpešta - 2 (Foto: Getty Images)

Muzej flipera

Da ne biste išli samo u klasične muzeje, evo jedan posve drukčiji, posvećen uređajima za kojima se ludovalo osamdesetih godina – fliperima.

Platiš ulaznicu, igraš cijeli dan: Jedinstveni muzej flipera koji se skriva u podrumu stambene zgrade u Budimpešti Fliper - 4 Fliper - 3 Fliper - 2 +0 Fliper - 1

Možda vam zvuči kao šala, ali ovaj nekonvencionalni muzej jedan je od najposjećenijih u gradu. On je rezultat dugogodišnje strasti prema fliperu Balazsa Palfija, vlasnika. Zbirka broji 130 različitih flipera od 19. stoljeća do danas. Ulaznica omogućuje posjetiteljima da isprobaju sve flipere, što ga čini jednim od najvećih europskih interaktivnih muzeja. Neki izloženi predmeti rijetki su i jedinstveni, poput mađarskog flipera Mesovonat.

Etnografski muzej

Etnografski muzej, nekoć dio Mađarskog nacionalnog muzeja, zasebna je institucija od 1947. Njegova sadašnja nagrađivana zgrada, koju je projektirao NAPUR Architect, otvorena je 2022.

U njoj se nalazi opsežna zbirka muzeja od 250 tisuća predmeta i ima vrt na krovu kojim se može i prošetati. Zbirke su usmjerene na Mađarsku i druge dijelove Europe, Afrike, Azije, Oceanije i Amerike. Posjetitelji mogu istraživati tekstil, nošnje, alate, namještaj, vrijedne rukopise i knjige.

  Na kupanje u susjedstvo: Špiljski bazeni kakve nećete naći nigdje drugdje na svijetu Miskolctapolca - 3 Miskolctapolca - 2 Miskolctapolca - 1 +0 Miskolc

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju