Vjerojatno najljepši grad na sjeveru Mađarske nedostajat će vam čim se počnete udaljavati od njega. Tako barem kažu oni koji su posjetili Miskolc. To se mjesto ugnijezdilo u dolini rijeke Sajo, na rubovima gorja Avas, koje čini dio vapnenačkog platoa Bükk.

Špilje u vapnenačkim obroncima naseljene su od prapovijesti, a mudri Mađari iskoristili su ih za megapopularno kupalište u koje se dolazi i ljeti i zimi. Upravo je špiljsko kupalište Miskolctapolca jedan od glavnih, ali ne i jedini razlog zbog kojeg turisti posjećuju taj kraj. Od centra grada udaljen je tek petnaestak minuta vožnje, a od Budimpešte ima oko 185 kilometara.

Ako želite, po dolasku u Miskolc možete nabaviti turističku karticu Miskolc Passt, koja omogućuje besplatan ulaz u popularno špiljsko kupalište i druge atrakcije, besplatan javni prijevoz te popust u restoranima. Cijena kartice ovisi o tome želite li onu koja traje 24, 48, 72 ili 120 sati, a varira od 15,50 do 36 eura. U slučaju da nemate puno vremena na raspolaganju u Miskolcu, neka to bude dan za kupanje.

Miskolc Miskolc (Foto: Shutterstock)

Iako je Mađarska puna termalnih kupališta, Miskolctapolca nudi jedinstveno iskustvo plivanja i kupanja u špiljskom labirintu s toplom vodom kojem posebnu draž daje prekrasno osvjetljenje. Možete birati između nekoliko različitih dijelova za opuštanje, a svaki ima različitu temperaturu vode. Na raspolaganju je i vanjski bazen, a uz spa-tretmane, različita mjesta gdje možete utažiti glad i žeđ, ovdje dan proleti za tren. Najbolje je vrijeme za dolazak na kupanje rano jutro jer je tada najmanja gužva.

Vanjski bazeni otvoreni su samo tijekom ljetne sezone, ali ostatak godine uživa se u toploj vodi (29 – 32°C), od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 18 sati. U siječnju kupalište može biti zatvoreno zbog godišnjeg održavanja pa provjerite radno vrijeme. Koristite li Miskolc Pass, možete se besplatno kupati četiri sata, a dnevna ulaznica za odrasle je oko 18 eura. U parku pored špiljskog kupališta možete ploviti čamcem ili pedalinom, kao i prošetati se te uživati u promatranju razigranih vjeverica. 

Tirkizni magnet: Jedan od najljepših hrvatskih vidikovaca čeka vas u uzbudljivoj Lici Pariževačka glavica - 3 Pariževačka glavica - 2 Pariževačka glavica - 1 +0 Pariževačka glavica - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju