Prije trideset godina Boro Janković je tražio mjesto na kojem će se moći nesmetano slikati i crpiti inspiraciju iz prirode. Put ga je odveo u Zelenkovac, gdje je osjetio mir i pronašao „glazbu za dušu“ u tlu, drveću, pod zvijezdama. Nalazi se na tri sata vožnje od Sarajeva ili Mostara, te na sat i po od Banjaluke.

Na mjestu gdje je stajao očev mlin - mala vodenica, počeo je graditi svoj atelijer. Živio je u šumi bez struje, zbog čega su ga susjedi prozvali „Ludi Boro“ jer nisu mogli shvatiti što čovjek može raditi sam, u divljini. S vremenom je Boro postao praktičniji i odlučio otvoriti vrata svima onima koje zanima priroda i umjetnost, a pokojni pjesnik Duško Trifunović otvorio je prostor 1988. godine.

Poznati umjetnici, književnici i glazbenici su bili česti gosti i sve je više ljudi počelo dolaziti kod Bore. Vodenica s galerijom je narasla, a uskoro su niknule i brvnare za goste. Nastala je Eko-zona Zelenkovac, jazz festival, kao i Holiday Park Zelenkovac.  

Planinari, gljivari, speleolozi, biciklisti i svi drugi zaljubljenici u prirodu kreću u Zelenkovac kako bi istraživali svoje putove, uživali u zdravoj domaćoj hrani i rakiji od plodova iz obližnjeg voćnjaka te udisali šumski zrak na 840 metara.

Česta je stanica onih koji kreću istraživati Dinarsko gorje (Via Dinarica). Oni koji posjete Zelenkovac zauvijek pamte dane usred prirode, kao i okus pitke vode. Posjetitelji koji dođu nerijetko se toliko zaljube da ostanu i više dana nego što su planirali. Takav je bio slučaj s Britancima koji su ondje zastali na putu prema Nepalu biciklima te ostali mjesecima ili Francuzima koji su svoj boravak toliko produžili da su odlučili ostati u jednoj od kućica.

Ljeti se u Zelenkovcu uživa u jazz festivalu, a Boro neumorno pokreće i druge aktivnosti poput planinarskih izleta, manifestacija s natjecanjima u bacanju kamena i hodanja po trupcima, festivala graha i gljiva, a na ljetni jazz festival dolaze glazbenici iz cijelog svijeta.

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vlakovi ni autobusi, a vrvi turistima! Monschau - 5 Monschau - 4 Monschau - 3 +3 Monschau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju