Prije trideset godina Boro Janković je tražio mjesto na kojem će se moći nesmetano slikati i crpiti inspiraciju iz prirode. Put ga je odveo u u selo Podrašnicu u općini Mrkonjić Grad, u kojem je osjetio mir i pronašao "glazbu za dušu" u tlu, drveću, pod zvijezdama. 

Na mjestu na kojem je stajao očev mlin - mala vodenica, počeo je graditi svoj atelijer. Živio je u šumi bez struje, zbog čega su ga susjedi prozvali "Ludi Boro" jer nisu mogli shvatiti što čovjek može raditi sam u divljini. S vremenom je Boro postao praktičniji i pozvao sve one koji poštuju prirodu i umjetnost da dođu, a pokojni pjesnik Duško Trifunović otvorio je prostor 1988. godine.

Poznati umjetnici, književnici i glazbenici bili su česti gosti i sve je više ljudi počelo dolaziti kod Bore. Vodenica s galerijom je narasla, a uskoro su niknule i brvnare za goste. Nastali su Eko-zona Zelenkovac, jazz-festival, kao i Holiday Park Zelenkovac.

Planinari, gljivari, speleolozi, biciklisti i ostali kreću u Zelenkovac kako bi istraživali prirodu, uživali u zdravoj domaćoj hrani i rakiji od plodova iz obližnjeg voćnjaka te udisali šumski zrak na 840 metara visine. To je mjesto česta stanica onih koji kreću istraživati Dinarsko gorje (Via Dinarica).

Posjetitelji koji dođu u Zelenkovac nerijetko se toliko zaljube u kraj da ostanu i više dana nego što su planirali. Takav je bio slučaj s Britancima koji su ondje zastali na putu prema Nepalu biciklima te ostali mjesecima i Francuzima koji su svoj boravak toliko produžili da su odlučili ostati u jednoj od kućica na neodređeno, dok ne požele krenuti dalje. 

Ljeti se u Zelenkovcu uživa u jazz-festivalu, na koji dolaze glazbenici iz cijelog svijeta, a Boro tijekom cijele godine pokreće i druge aktivnosti poput planinarskih izleta, manifestacija s natjecanjima u bacanju kamena i hodanja po trupcima, festivala graha i gljiva. Od Sarajeva ili Mostara do Zelenkovca će vam trebati oko tri sata vožnje, a sat i pol iz Banja Luke. Odlučite li onamo otići na nekoliko sati ili dana, u svakom slučaju doživjet ćete jedinstven odmor.  

Nevjerojatan njemački grad: Do njega ne voze ni vlakovi ni autobusi, a vrvi turistima! Monschau - 5 Monschau - 4 Monschau - 3 +3 Monschau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju