Bonifacio na južnom dijelu Korzike u francuskom departmanu Corse-du-Sud skriveni je biser Mediterana. Riječ je o čarobnom srednjovjekovnom gradiću smještenom na 70-ak metara visokim vapnenačkim stijenama koje zapljuskuje Sredozemno more.

Udaljen je tek 11 kilometara od Sardinije i od nje je odvojen tjesnacem Bonafacio, koji je ime dobio prema tom najjužnijem gradu na Korzici. Sam grad nazvan je pak po Bonifaciju II. od Toskane, koji je pobijedio Saracene u prvoj polovici 9. stoljeća i odlučio utvrditi to mjesto kako bi ga zaštitio od daljnjih pokušaja osvajanja.

Bonifacio je podijeljen na dva dijela vieille ville ili stari grad, koji se još naziva i la haute ville, i gornji grad, koji se nalazi na mjestu citadele izgrađene u 9. stoljeću, a s koje puca spektakularni pogled na okolicu. Utvrđeni dio grada mnogo je puta rekonstruiran i renoviran, a danas više igra funkciju muzeja nego prostora na kojem živi lokalno stanovništvo.

Pogled na grad Bonifacio na Korzici Pogled na grad Bonifacio na Korzici (Foto: Shutterstock)

Većina od oko 3000 stanovnika Bonifacija naseljava takozvani noviji dio grada oko luke, a u kojima se nalaze i brojni restorani i kafići. Tu svakako treba isprobati lokalne specijalitete – odojka pečenog s preljevom od meda, školjke punjene ribanim ovčjim sirom i patlidžane "na bonifacijski" koji se prvo kuhaju, a potom zapeku u pećnici s jajima, namočenim kruhom, češnjakom i sirom.

Iako se u blizini grada nalaze prekrasne plaže, Bonifacio najčešće posjećuju tek stanovnici s Korzike i Francuske. Masovni turizam još uvijek ga nije otkrio.

Vjetrovi znaju biti toliko jaki da ribarski brodovi ne mogu izaći iz luke zbog visokih valova i jakih struja. Ne čudi stoga što je morsko dno ispunjeno nekolicinom olupina gusarskih i drugih plovila koja su se tijekom oluja razbijala o njezine obale niti što je mjesto iznimno popularno među roniocima i povjesničarima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju