Posljednjih godina sva popularna turistička odredišta svakim se danom suočavaju sa sve većim brojem gostiju. Iako se na to pokušava utjecati uvođenjem raznih pravila i regulacijama, to nikako nije lako. S druge strane, neki gradovi, mjesta i države još nisu masovno otkriveni - stoga, ako ne volite gužve, Lonely Planet savjetuje da ih posjetite ove godine. 

Dakhla, Maroko

Grad u zapadnoj Sahari, nalazi se pod upravom Maroka. Ima nešto više od 100 tisuća stanovnika, smješten je na oceanu, pa samim time garantira mogućnost windsurfinga. Za one ne baš sportski raspoložene Sahara je blizu, pa se isplati otići na izlet do nekog beduinskog sela. Nije zgorega ni napomenuti kako Atlantik sadrži brojne ribe i rakove, pa možete fino jesti za malo novca.

Gambija

Ako je vjerovati Googleu, ova mala država na afričkom kontinentu, koja ima tek oko dva milijuna duša, postaje sve popularnija. Turisti koji dolaze obično posjećuju i Senegal, a kada dođu u Gambiju, dive se velikom broju različitih vrsta ptica, plažama i tropskim šumama.

Moldavija

U državu koja se smjestila između Rumunjske i Ukrajine vrijedilo bi se svakako zaputiti ako ste obožavatelj vina. Ovdje se, barem prema dostupnim spoznajama, nalazi i najveća vinarija na svijetu, koja se proteže na više od 120 milja podzemnih tunela koji kriju više od dva milijuna boca. Za one koji vole putovati vlakom, nije loše otići na izlet od Rumunjske do Ukrajine te zastati u nekom od moldavskih gradova na kojoj butelji vina.

Sulawesi, Indonezija

Ovaj je otok još jedan dokaz toga da je Indonezija mnogo više od Balija. S obzirom na neobičan položaj (podsjeća na hobotnicu), ovdje možete isprobati razne stvari. Pješačenje kroz šume bambusa, noćenje u tradicionalnim selima ili ronjenje među koraljnim grebenima samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati na ovom otoku.

Tadžikistan

Zemlja kroz koju je nekad išao "Put svile" mogla bi idućih godina postati turistički hit. U regiji u kojoj se nalaze Uzbekistan se počeo ubrzano razvijati, a ne bi bilo čudno da za koju godinu isto doživi i Tadžikistan. Radi se o planinskoj zemlji, pa su mogućnosti za istraživanje i planinarenje – nebrojene.

Otoci Haida Gwaii, Kanada

Ako želite iskustvo života i odlazak na neko jako daleko mjesto, ne možete pogriješiti s kanadskim otocima Haida Gwaii, koji se još i nazivaju "Galapagosom sjevera" zbog složenog ekosustava i raznolikosti divljih životinja. Također, dobro je znati kako su prastanovnici otoka bili Haida Indijanci, pa je interesantno potražiti i njihovu ostavštinu.

Grenland

I za kraj, ostavljamo ono što nam zvuči najatraktivnije. Kad želite uživati u ljepotama arktičkog kruga, teško da ima boljeg mjesta. Ovdje živi tek 60 tisuća stanovnika, a površinom je otok ogroman, tako da prostora za istraživanje ne nedostaje. Grenland je još uvijek pod danskom upravom, no neke procjene govore kako je samo pitanje vremena kad će postati nezavisna država.

Tražim ga na karti, nema ga... Europski grad koji nije lako "pronaći" Vilnius - 4 Vilnius, Litva - 3 Vilnius +1 Vilnius

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju