Prvi put u povijesti Europsko nogometno prvenstvo održava se u 11 različitih gradova na Starom Kontinentu. Iako je glavni cilj bio dati pažnju i manje razvikanim nogometnim nacijama te potaknuti turistički rast u većem dijelu Europe, te su odluke donesene prije koronavirusa i ograničenja koje je donijela pandemija.

Uz dobro poznate turističke destinacije poput Amsterdama, Londona, Rima i Budimpešte neke utakmice Eura 2020. igrat će se i u glavnom gradu Azerbajdžana. Baku nije tipična destinacija na listi želja svjetskih putnika, što je prava šteta jer pruža mnoštvo zanimljivog sadržaja.

Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o njemu.

Azerbejdžan - 5 Putovanja Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune!

1. Baku je najveći grad Azerbajdžana i najveća luka Kaspijskog jezera. Prostire se na 2140 četvornih kilometara na istoku države uz najveće jezero na svijetu.

2. Baku je najniži glavni grad na svijetu. Smješten je 28 metara ispod razine mora. Ujedno je i najveći grad na svijetu smješten ispod razine mora.

3. Azerbajdžan ima dugu tradiciju štovanja vatre kao važnog simbola u zoroastrizmu. Upravo zato panoramom glavnog grada dominiraju tri visoka nebodera u obliku plamena po imenu Flame Towers u kojem se nalazi stambeno-poslovni prostori te hotel.

Edinburgh Zanimljivosti 7 stvari koje niste znali o zemlji u kojoj muškarci vole nositi "suknje"

4. Baku je jedini grad na svijetu koji ima muzej posvećen minijaturnim knjigama. Obuhvaća zanimljivu kolekciju od 6500 naslova, uključujući i tri najmanje knjige na svijetu koje se mogu čitati samo s pomoću povećala.

5. Baku je i do 40 posto jeftiniji od Zagreba. Procjena je to internetske stranice Numbeo, koja nudi cijene hrane, pića i drugih životnih troškova u pojedinim gradovima svijeta. Za pola litre domaćeg brenda piva u restoranu i kafiću u Bakuu izdvojit ćete oko 6,50 kuna. Pola kilograma bijelog kruha u trgovini stoji 1,80 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju