Odvede li vas put do Lisabona jedno od mjesta za jednodnevni izlet koja vrijedi razgledati definitivno je Sintra, koju je Lord Byron opisao kao „veličanstveni rajski vrt“. Dvorci, palače, muzeji, mauzoleji, vijećnica i druge građevine u šarmantnom gradiću čine slagalicu iznimne ljepote. Sintra se nalazi u istoimenoj općini, a osim grada ima i još ponešto za ponuditi.

Nedaleko od Sintre nalazi se Cabo da Roca, najzapadnija točka Europe, mjesto gdje kopno završava a more počinje. Poželite li, ondje možete i dobiti certifikat da ste je posjetili. Nešto manje popularan, ali vrijedan posjete ako imate dovoljno vremena za istraživanje tog kraja Portugala je i gradić na obali, Azenhas do Mar je mjestašce na obali s karakterističnim mediteranskim kućama koje se spuštaju do oceana. Sredinom 20. stoljeća Azenhas do Mar postalo je omiljeno ljetovalište bogatih obitelji iz Lisabona i Sintre koje su od nekadašnjih ribarskih domova napravile vikendice.

Gradić na obali okružuje nekoliko lijepih plaža, a neke od popularnijih su Praia da Aguda, Praia das Maçãs te Praia do Magoito, koju uglavnom posjećuju lokalci i surferi. U blizini Praia das Maçãs možete vidjeti i pretpovijesni spomenik koji se sastoji od umjetne špilje i kupolaste grobnice. Azenhas do Mar mnogi mogu zamisliti kao dijelom talijanskog Cinque Terrea, samo s nešto manje boja.

Osim spektakularnih pogleda koji pucaju s vrha litice, restorana s pogledom na ocean koji nude specijalitete poput cataplane koja podsjeća na našu buzaru. Dobro je znati kako u Azenhas do Maru često puše, a bazen s morskom vodom je većinu godine vrlo hladan stoga je idealan za vruće dane kada se poželite ohladiti. Mnogi kažu da je Azenhas do Mar najljepši u zalaske sunca, kada možete očekivati pravu predstavu boja – najbolje s čašom kakvog dobrog lokalnog vina u ruci.

Bratislava dolazimo! Super jeftine povratne aviokarte za "party" prijestolnicu Europe Bratislava - 4 Bratislava - 1 Bratislava - 6 +1 Bratislava

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju