Postoje mnogi gradovi o kojima nemate apsolutno nikakvu predodžbu kad se zaputite prema njima, a na kraju vas iznenade onim što vam pruže. Tuzla, treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini, svakako je jedan od njih. Ljubaznost, toplina i pristupačnost domaćina osvaja na prvu, u što sam se sama imala priliku uvjeriti čim sam kročila u hotel Miris Dunja 88, što svakome tko se nađe na tom području svakako preporučujem kao mjesto gdje će se dobro odmoriti, ali i najesti.

Naime, hotel svojim gostima nudi samo domaću hranu koja je toliko ukusna da je teško reći što baš morate probati. Jer probati morate sve što se nudi. Od šarenih dolmi, to jest punjenih paprika, bosanskog lonca, begove čorbe, raznih pita i uštipaka, do hadžijskog ćevapa, ali i slastica kao što su halve, hurmašice, đul pite, tufahije ili muhalebije, deserta koji se sastoji od griza i mlijeka, gotov je u samo 10 minuta, a oduševljava na prvu. No sve to ne bi bilo to da se bogata večera ili ručak ne započnu rakijom s mirisom, a od čega ako ne – dunje.

Još jedna prednost ovog preslatkog hotela s više od 30 godina tradicije jest i to što je u centru grada, na samo pet minuta šetnje od Panonskih jezera, jedinih slanih jezera u Europi i jedinih slanih jezera na svijetu koja su kupalište i plaža u centru grada.

U sklopu Panonskih jezera nalazi se i arheološki park Sojeničko neolitsko naselje, ali prava su atrakcija i slani slapovi jedinstveni za to područje. Jezera danas privlače izletnike ne samo iz Tuzle i Bosne i Hercegovine već i iz susjednih zemalja, a dobro je znati da iz Osijeka do ovog predivnog mjesta trebaju samo dva i pol sata.

Tuzla - 9 Tuzla - 9 (Foto: Mirjana Filipović)

Slana jezera pješačkim su mostom povezana s povijesnom jezgrom koju krase brojni kulturno-povijesni i turistički trgovi, lijepo uređene ulice i parkovi, a sve s bogatim ugostiteljskim i zabavnim sadržajima. Ovoga puta izdvojiti možemo Kaleidoskop, međunarodni festival umjetnosti mladih na kojem uz izložbe, performanse i radionice dominiraju glazbeni sadržaji, a koji smo imali prilike posjetiti. Uz obilje hrane i pića, gosti su između ostalih uživali u nastupima Hladnog piva, Elementala i Bombaj štampe.

Raj u raju - 14 Putovanja Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju

Ono što je mene još posebno razveselilo bio je posjet spomen-sobi Meše Selimovića, književnika čiji se citati često mogu vidjeti na društvenim mrežama, a kao suvenir sam za Zagreb ponijela upravo njegovu knjigu Derviš i smrt.

Uz Tuzlu su se nekad možda vezivali samo pojmovi kao što su teška i laka industrija, rudnici ugljena i soli, no kao što možete zaključiti prema navedenome, danas je ona mnogo više od toga, a ja ću joj se rado opet vratiti svaki put kad budem imala priliku.

Mama Mia! Mesni raj za odležane odreske i sočne koljenice Mama Mia - 15 Mama Mia - 14 Mama Mia - 13 +11 Mama Mia - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju