Kada su norveški znanstvenici na Norveškom polarnom institutu prije dvije godine označili 50 arktičkih lisica ogrlicama za praćenje kako bi proučavali njihovo kretanje po ledu, nisu očekivali da će svjedočiti jednom epskom putovanju.

Jedna lisica otišla je u šetnju i u 76 dana prešla put od norveškog otoka Spitzbergen do otoka Ellesmere koji pripada kanadskom teritoriju Nunavut. To znači da je dnevno pješačila oko 50 kilometara i, uz razna skretanja, prešla put od skoro 4 tisuće kilometara.

Samim time ušla je u knjigu rekorda vlastite vrste, za najbržu šetnju arktičke lisice. U jednom trenutku znanstvenici su skeptično pomislili da se lisica dio puta vozila. Možda još nije došla do toga da stopira na autocesti, ali možda je ušla u nečiji auto ili kombi. Ipak, ispostavilo se da nije ni to u pitanju.

Jednostavno je u pitanju lisica s puno energije za svojih par kila težine. Njene šetnje bile su isprekidane pauzama za hranu i odmor – klasika. Olakotna okolnost je led po kojem može brzo hodati i skakutati.

Ono što je dodatno začudilo znanstvenike je činjenica da je riječ o ženskoj lisici, premda su u pravilu muške te koje lakše „odlutaju“ od čopora. Baš kao i kod svake skupine putnika, u čoporima obično postoji onaj jedan koji se odvoji i odluta dalje. Na njemu je obično da prenosi gene između dviju udaljenih populacija.

Ako se pitate gdje je danas ova mala lutalica, odgovor je – nitko ne zna. Kada je stigla na Ellesmere, izgubio joj se trag. Vjeruje se kako je izgubila ogrlicu za praćenje negdje tijekom svoje avanture i otišla dalje, ili je uređaj jednostavno prestao raditi.

Riječ je o životinjicama koje žive između tri i šest godina, a s obzirom da je ova tek navršila prvi rođendan, vjerujemo da je njena avantura tek počela. Pa, sretan joj put i lake nožice!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju