Na samom sjeveru Francuske smjestio se idilični gradić za kojeg mnogi turisti (još) nisu čuli, a kada bi vidjeli galeriju njegovih fotografija, upitali bi se: zašto, kako to…?

Francuzima poznat i kao rodno mjesto njihova trenutnog predsjednika Emmanuela Macrona, Amiens je još odavno kao savršenu destinaciju prepoznao slavni pisac i pjesnik Jules Verne koji je tu živio od 1871. godine pa sve do smrti 1905. godine.

Ono što je možda začuđujuće, pogotovo ako uzmemo u obzir slavno francusko umijeće gradnje gotičkih katedrala (koje su inspirirale polovicu njih diljem Europe), jest to da se upravo najveća gotička katedrala u cijeloj Francuskoj smjestila baš ovdje – u gradiću s jedva 140 tisuća stanovnika, za kojeg mnogi nikad nisu ni čuli. Toliko je velika da u nju stanu dvije pariške katedrale Notre Dame.

Još je fascinantniji podatak da je za gradnju ovog monumentalnog zdanja bilo potrebno svega 50 godina. Izgrađena je u 13. stoljeću, a za tadašnje pojmove ovaj rok gradnje bio je čudo. To je prepoznao i UNESCO koji ju je 1981. godine uvrstio na popis svjetske baštine.

Ni to nije sve: u Amiensu se također održava najveći Božićni sajam u sjevernoj Francuskoj. Poznat je po lokalnim specijalitetima kao što su francuski macaroni, biskviti od čokolade i naranče ili badema… Kad posjetite grad na rijeci Somme, svakako obiđite i slavni muzej Picardie i kuću Julesa Vernea.

Za mnoge je ipak najljepši dio Amiensa tzv. Les Hortillonnages. Predgrađe koje zovu Venecijom sjevera nekad je bila tržnica, a premda i danas postoje oni koji prodaju cvijeće i povrće u ovim „vrtovima na vodi“, danas je popularnija destinacija za romantične duše koje ovdje prolaze jedinim mogućim prometnim sredstvom – starim barkama.

Amiens se zbog svoje pozicije u Drugom svjetskom ratu našao između dvije vatre, pa je pritom i nastradao. Spram ovih bitaka, ona iz 1918. godine činila se kao kamilica. Britanske snage su ga bombardirale do te mjere da je po završetku rata podignut gotovo iz temelja.

Srećom, podignut je u starom-novom duhu, sa širim cestama prilagođenijima potrebama vremena kako bi se smanjile prometne gužve. Arhitekt Pierre Dufau pobrinuo se da novije građevine budu građene od cigle, betona i bijelog kamena, a proslavio se projektiranjem željezničke stanice Gare d'Amiens i obližnjeg Tour Perreta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju