Mirisi blagdanske i novogodišnje kuhinje, grijanje kraj kamina, čišćenje prilaza u kuću od snijega, klizanje… Sve je to čarobno i slatko, no uvijek ima onih koji umjesto do Nove godine na kalendaru križaju dane do proljeća, zabundani do grla i škripajući zubima.

Da biste lakše preživjeli najhladniji i naizgled najdulji mjesec u godini, donosimo vam nekoliko ideja gdje bi možda bilo najbolje provesti siječanj u Europi.

Malta: Toplija oaza usred Mediterana

Malta je jedna od najtoplijih destinacija u Europi, gdje se siječanjske temperature vrte između 13 i 16 stupnjeva. Baš u to doba održava se i maltežanski Međunarodni barokni festival u Valletti! Svakako posjetite ruralni otok Gozo prepun špilja, crkvu Mosta Rotunda, koja u sebi čuva bombu iz Drugog svjetskog rata, šarmantni lučki i ribarski gradić Marsaxlokk, u kojem vas drveni brodići na moru gledaju svojim očima… I uživajte u finim domaćim delikatesama zvanim pastizzi te pogledu na Mediteran svuda oko vas.

Monako: Bogatija oaza Mediterana

Kneževina i grad-država na mediteranskim obalama idealna je za one koji žele malo finiji odmor. Ovdje sija sunce čak 300 dana u godini, a hrpe milijardera nisu ga bezveze odabrale za svoj dom (i pritom ne mislimo samo na poreze). Sigurnu i ugodnu državu možete propješačiti s jednog kraja na drugi za svega sat vremena – mala "kvadratura" prouzrokovala je mali problem za milijardere, koji više nisu imali gdje sa svojim vilama, pa su odlučili proširiti državu nasipanjem pijeska u more. Pa vi recite da se to ne isplati vidjeti.

Barcelona, Španjolska: Bombon Španjolske

Kvartovi čarobne Barcelone redovito se svake godine nalaze na popisu najkul kvartova svijeta. Nedavno je prvo mjesto osvojio šareni Esquerra de l'Eixample, a mi vam preporučujemo da ne preskačete ni neke old school dijelove, poput Gotičke četvrti, u kojoj se nalaze rimski hramovi i najstariji gradski restorani. Oduševit će vas arhitektura španjolskih ulica, a za kraj sačuvajte pravi bombon: djela Antonija Gaudija, koji je izgradio i slavnu baziliku Sagrada Familia te poznati Park Güell.


Pisa, Italija: Ovdje se pisala povijest

Otići u Toskanu, a ne vidjeti Pisu – isto je kao otići u Rim, a ne vidjeti Papu. Pisa je najpoznatija po svojem kosom tornju, koji slovi za arhitektonsko remek-djelo, no svakako valja svratiti i do katedrale te krstionice u kojoj je kršten veliki Galileo Galilei. Inače, kosi toranj je zapravo zvonik katedrale, a njegovo naginjanje počelo je zbog mekanog tla i klimavih temelja. 

Tenerife, Kanari: Kokteli pod vulkanom

Kanarski otoci ili Kanari cijele godine vas miluju ugodnim temperaturama i mnoštvom sunca. Ovdje možete birati između sedam vulkanskih otoka, a najpoznatiji je Tenerife. Bilo da volite život na plaži i sve što s njim ide (partyji, kokteli, sunčanje, druženje) ili mirniji i povučeni odmor u prirodi – pronaći ćete ovdje. Svakako posjetite i najveći astronomski opservatorij za promatranje Sunca na svijetu – Observatorio del Teide. Kako god bilo, uživat ćete daleko od zimskog sivila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju